Konfitura brzoskwiniowa

Ocena:

4.49 (145)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Do chrupiącej bułeczki będzie jak znalazł - to słońce w słoiku!

Składniki:

  • brzoskwinie  500 g

  • cukier  450 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • likier brzoskwiniowy  30 ml

Konfitura brzoskwiniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Brzoskwinie zanurzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i przekrawamy owoce na połówki. Wyjmujemy pestki. Zasypujemy w rondlu cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 15 min, mieszamy kilka razy, by brzoskwinie równomiernie pokryły się cukrem.

  • Krok 2:

    Smażymy na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i smażymy, aż konfitury zgęstnieją. Dodajemy alkohol, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy do góry dnem.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Pasują do ciasta drożdżowego, ale przede wszystkim możemy nimi posmarować tort Sachera, zanim oblejemy go gorzką czekoladą.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne