iStock
4.48 (195)
Kompot z jabłek to pyszny, słodki i orzeźwiający napój. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło, dlatego warto pić go o różnych porach roku, np. do obiadu. Polecamy sięgnąć po przepis zwłaszcza, gdy mamy do dyspozycji dojrzałe owoce z własnego sadu lub z pewnego źródła. Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek, jak ugotować kompot z jabłek, żeby był smaczny i zdrowy. Podpowiadamy też, co można zrobić z jabłkami z kompotu.
jabłka 1 kg
woda 1 l
cukier 50 g
cynamon 3 g
sok z cytryny 15 ml
Jabłka: dokładnie je myjemy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Potem dzielimy je na ósemki lub inne mniejsze kawałki, według uznania.
Gotowanie: jabłka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, stawiamy na średnim ogniu. Dosypujemy cukier – ilość można dostosować do smaku. W tym czasie dosypujemy odrobinę cynamonu (można pominąć) i wyciskamy 15 ml soku z cytryny (mniej więcej 1 łyżka). Odmierzamy 20-30 minut od momentu zagotowania, gotujemy do miękkości jabłek. Kompot jabłkowy podajemy po lekkim przestudzeniu lub na zimno.
Podanie: kompot z jabłek podajemy po lekkim przestudzeniu lub na zimno.
Porady
- Gorący napój jabłkowy można przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić dnem do góry na kilka godzin. W tej formie można przechowywać go przez ok. miesiąc. Jeśli chcemy zrobić kompot z jabłek na zimę to trzeba go zapasteryzować przez 20 minut – wtedy spokojnie wytrzyma cały rok.
- Kompot z jabłek może być dobrą bazą do innych napojów, w tym alkoholowych grzańców.
- Ile gotować kompot z jabłek? Średnio gotuje się około 15-20 minut. Zalecany czas może być jednak nieco inny, w zależności od wykorzystanej odmiany jabłek czy wielkości płyty grzewczej, na której jest przyrządzany. Dlatego warto przestrzegać uniwersalnej zasady – proces przerywamy, kiedy jabłka zmiękną. Trzeba uważać, żeby nie dopuścić do ich zbytniego rozgotowania.
- Kompot jabłkowy dobrze smakuje pity zarówno na ciepło, jak i na zimno. Latem można wrzucić do niego dodatkowo kostki lodu i listki świeżej mięty. Najlepiej podawać go na stół po przelaniu do dużego dzbanka.
Przepis na kompot z jabłek nie jest trudny ani skomplikowany. Bazę stanowią oczywiście jabłka ugotowane w wodzie. Najlepiej jest gotować go pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wody należy nalać do garnka tyle, żeby całkowicie przykryła ona owoce.
Jabłka gotujemy bez gniazd nasiennych i tylko nieuszkodzone i niezepsute owoce. Tu zwykle pojawia się też pytanie, czy jabłka na kompot się obiera? Można, ale lepiej tego nie robić, bo zachowamy wtedy więcej wartości odżywczych i witamin, w tym zwłaszcza witaminy C.
W duchu zero waste, warto też wykorzystać ogryzki. Do czego mogą się przydać? Z powodzeniem można z nich zrobić domowy ocet jabłkowy, który jest o wiele zdrowszy od tego ze sklepu.
Kompot z jabłek można robić jedynie z samym cukrem, ale jest naprawdę dużo innych opcji, które można przetestować. Zaczniemy od przypraw:
W chłodnym sezonie jesienno-zimowym w przepisie na kompot z jabłek warto wykorzystać przyprawy korzenne. Doskonale komponują się z jabłkami, podkreślając ich smak, a zarazem nadają kompotowi rozgrzewające właściwości. Kiedy więc wrócimy przemarznięci do domu, na pewno z przyjemnością napijemy się ciepłego napoju.
W zależności od smaku, który chcemy uzyskać, możemy dodać również inne owoce, przede wszystkim sezonowe:
Najlepiej będzie smakować kompot ze świeżych jabłek, bezpośrednio zerwanych z drzewa lub kupionych na targu lub w sklepie bezpośrednio po zbiorach. Można ugotować go z różnych odmian tego owocu. Jednak najlepiej wybierać słodkie jabłka – np. dojrzałe i dorodne lobo, szampiony, malinówki i papierówki. Głębię smaku i jednocześnie odrobinę kwasowości uzyskamy dzięki antonówkom i szarej renecie. Szczególnie polecamy kompot z papierówek – sprawi, że przywołamy wspomnienia dzieciństwa.
Można przygotować zdrowszą wersję kompotu jabłkowego, jeśli zrezygnujemy z dodawania do niego białego cukru. Świetnie sprawdzą się jego zamienniki, np. miód, erytrytol, ksylitol, stewię lub erytrytol. Można również dodać do kompotu inne słodkie owoce – dobrze nadają się gruszki, maliny, śliwki, brzoskwinie i rodzynki. Będzie to smaczny i zdrowy kompot z jabłek dla dzieci, który w znacznie mniejszym stopniu naraża na ryzyko rozwoju próchnicy i dostarcza mniej kalorii.
Nie każdemu smakuje kompot jabłkowy podawany razem z owocami. Nie musi to być oczywiście żadnym problemem – wystarczy przelać taki napój przez sitko. Napój będzie wtedy klarowny. Pojawia się jednak pytanie, co zrobić z odstawionymi jabłkami z kompotu. Sposobów wykorzystania takich owoców może być wiele. Świetnie nadają się:
Zdecydowanie nie warto wyrzucać jabłek po ugotowaniu kompotu, bo można je ponownie wykorzystać na wiele sposobów.