Kompot z gruszek

Ocena:

4.23 (205)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kompot z gruszek to idealny pomysł na słodkie zapasy na zimę. Napój można wypić do obiadu, a owoce zjeść lub wykorzystać do przeróżnych wypieków. Warto zrobić go od razu więcej, w litrowych słoikach, żeby wystarczył do następnej jesieni. Często wzbogaca się go za pomocą przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon i wanilia, które rozgrzewają i dobrze komponują się ze słodyczą owoców. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na kompot z gruszek.

Składniki:

  • gruszki  3 kg

  • woda  3 l

  • cukier  0.5 kg

Kompot z gruszek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gruszki: obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je w umytych i wyparzonych słoikach. 

  • Krok 2:

    Kompot: zagotowujemy wodę z cukrem (możemy dodać sok z cytryny i goździki. Zalewamy nią gruszki w słoikach, zostawiając 1 cm odległości od wieczka.   

  • Krok 3:

    Pasteryzacja: zakręcamy słoiki. Wstawiamy je do dużego garnka wyłożonego ściereczką tak, żeby się nie stykały. Zalewamy gorącą wodą. Nie powinna dosięgać do zakrętek. Doprowadzamy ją do wrzenia. Pasteryzujemy w ten sposób kompot z gruszek w słoikach przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym przenosimy do spiżarni.    

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 5–6 słoików o pojemności 1 l. Kompot z gruszek na zimę należy przechowywać w suchym zaciemnionym miejscu. Ponieważ został poddany pasteryzacji i zawiera sporo cukru, który jest naturalnym konserwantem, powinien przetrwać w spiżarni lub piwniczce przez cały rok. Można podawać go do obiadu po około 3 dniach od zamknięcia w słoikach. 
  • Innym sposobem na kompot gruszkowy jest zasypanie owoców w słoiku cukrem i zalanie ich wrzątkiem.   
  • Otwarty kompot należy przechowywać w lodówce. Przed podaniem warto go rozcieńczyć, jeśli nie lubimy bardzo słodkich napojów. Można dodać do niego przegotowaną wodę i sok z cytryny. 
  • Jak zrobić kompot z gruszek, który posmakuje wszystkim domownikom? Przepis jest bardzo łatwy, ale podstawą są dobre owoce. Zadbajmy o to, żeby odmiana, którą wybierzemy, była słodka i soczysta. Sprawdzi się na przykład konferencja lub klapsa.  
  • Przetwory z gruszek można także pasteryzować na sucho, czyli w piekarniku. Trzeba go nastawić na 120°C (tryb góra-dół). Metody tej raczej nie należy stosować, jeśli zamknęliśmy owoce z cukrem w naczyniach typu weck, które mają gumową uszczelkę. 
  • Kompot gruszkowy najlepiej przygotować w większych słoikach, żeby nawet duże kawałki owoców bez problemu się w nich zmieściły. Jeśli robimy sporo dżemów, soków i kompotów, zaopatrzmy się w specjalny zestaw do przetworów. Znajdują się w nim między innymi specjalne szczypce, za pomocą których wyjmiemy słoiki z garnka po pasteryzacji.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kompot z gruszek – dodatki  

Do zrobienia kompotu gruszkowego nie potrzeba wiele. Wystarczą świeże, słodkie owoce i cukier. Możemy go jednak modyfikować, żeby dobrze rozgrzewał zimą i pobudzał kubki smakowe w trakcie obiadu. Najlepiej smakuje doprawiony korzennie. Możemy dorzucić do niego:

  • laskę wanilii w całości, same ziarenka lub kilka kropli ekstraktu. 
  • goździki, 
  • korę cynamonu, 
  • kardamon, 
  • kurkumę, 
  • anyż gwiazdkowy, 
  • szafran

Jeśli obawiamy się, że kompot z gruszek do słoików będzie zbyt mdły, możemy wykorzystać do jego przygotowania także inne owoce. Świetnie na przykład sprawdzą się w tej roli śliwki, brzoskwinie, ananas i pomarańcze. Niezawodnym napojem do obiadu jesienią jest kompot z jabłek i gruszek. Będzie miał lecznicze właściwości, przede wszystkim łagodzące suchy kaszel, jeśli ugotujemy owoce z dodatkiem migdałów. 

Jak wykorzystać gruszki z kompotu? 

Kiedy wypijemy już kompot z gruszek do obiadu, w słoiku zostaną nam jeszcze owoce. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucajmy. Można je zmiksować na purée i wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub pierogów. Przydadzą się także do różnych wypieków. Warto zrobić z nich:  

  • szybkie i proste ucierane ciasto z gruszkami – jest wilgotne i delikatne, a dodatek owoców z kompotu dodaje mu mnóstwo słodyczy i aromatu. Można podawać je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Warto oprószyć je cynamonem. 
  • ciasto czekoladowe z gruszkami – często robimy je jesienią, kiedy sklepowe półki uginają się od owoców prosto z drzewa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać pozostałości kompotu. Ciekawie smakuje z dodatkiem kardamonu i imbiru. 
  • tarta z gruszkami – kruchy spód, słodkie owoce i lekka jogurtowa masa to wszystko, czego nam potrzeba, żeby wyczarować ten deser. Do ciasta można dodać wanilię lub kakao. Wierzch wypieku warto udekorować polewą z gorzkiej czekolady, która przełamie słodycz gruszek z kompotu. 

Inne przetwory z gruszek  

Słodkie klapsy lub konferencje nadają się na różne przetwory. Powstaje z nich nie tylko zdrowy, rozgrzewający kompot gruszkowy. W domowych spiżarniach możemy też poustawiać takie przysmaki jak: 

  • nalewka z gruszek – ma piękną bursztynową barwę i niepowtarzalny aromat. Powinna leżakować w piwniczce przez kilka miesięcy (co najmniej pół roku), żeby zyskać głęboki smak. Można sączyć ją z kieliszków do likieru lub wlewać do herbaty
  • ocet gruszkowy – ma działanie antyoksydacyjne i oczyszczające. Polecany jest przy problemach z trawieniem. Wspomaga spalanie tłuszczu i zmniejsza łaknienie, dlatego jest, obok octu jabłkowego, popularny wśród osób na diecie. To także naturalny prebiotyk.   
  • dżem z gruszek – idealny do kanapek na dobry początek dnia. Nie może w nim zabraknąć goździków i cynamonu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne