Kluski ziemniaczane przycieraki

Ocena:

4.31 (207)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kluski ziemniaczane inaczej przycieraki albo przecieraki to danie proste, a takie pyszne! Domowa kuchnia ziemniaczana to nie tylko smażone placki, ale właśnie takie kładzione kluski z tartych ziemniaków. Koniecznie okraszone cebulką i boczkiem. Zobacz przepis na kluski ziemniaczane.  

Składniki:

  • ziemniaki  1.5 kg

  • mąka  200 g

  • jajka  1 szt.

  • olej  15 ml

  • boczek wędzony  200 g

  • cebula  1 szt.

  • sól  5 g

Kluski ziemniaczane przycieraki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki obieramy, przepłukujemy wodą.

     

    Ziemniaki obieranie
  • Krok 2:

    Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, a startą masę przekładamy na sitko.

    Tarte ziemniaki
  • Krok 3:

    Pod sitko podstawiamy miseczkę, aby odsączyć płyn. Zależy nam na oddzieleniu tzw. krochmalu.

    Ziemniaki odciskanie
  • Krok 4:

    W misce łączymy ziemniaki, przesianą mąkę i jajko.

    Masa na przycieraki
  • Krok 5:

    Dodajemy zebrany osad - krochmal - po odcedzeniu ziemniaków.

    Krochmal z ziemniaków
  • Krok 6:

    Wodę zagotować i we wrzątku zanurzać łyżkę z ziemniaczaną masą, tworząc kluseczki.  Kluski przecierane są gotowe, jak wypływają na powierzchnię.

    Kluski ziemniaczane przycieraki gotowanie
  • Krok 7:

    W tym czasie pokroić cebulę i boczek, a następnie przesmażyć na patelni.

    Smażenie boczku z cebulą
  • Krok 8:

    Przecieraki podajemy na gorąco - koniecznie z dodatkiem cebulki i boczku. Można dodatkowo opcjonalnie posolić, ale nie trzeba, bo boczek jest słony.
     

    Przycieraki z okrasą

Porady

  • Kluski kartoflane można podać jako odrębne danie (warto je wtedy podać z cebulką i boczkiem lub cebulką i białym serem) oraz jako dodatek do duszonych mięs z sosem, buraczków lub ulubionej surówki. Przecieraki doskonale smakują z bitkami wołowymi i kiszonym ogórkiem. 
  • Kluski szaraki to danie, które możesz przygotować wcześniej i odgrzać w osolonej wodzie lub na patelni.
  • Kluski ziemniaczane najlepiej kłaść na wodę za pomocą łyżki stołowej. Możesz także przełożyć masę ziemniaczaną na deskę do krojenia i za pomocą łyżki zrzucać je z deski do wody. Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz pamiętaj, aby po wrzuceniu każdej kluski zamoczyć łyżkę w gorącej wodzie, wtedy ciasto nie przywrze do łyżki. 
  • Kształt i wielkość klusek z deski zależy od preferencji konsumenta, pamiętaj jednak, że im większe kluski zrobisz, tym dłużej trzeba je gotować. 
  • Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić kluski ziemniaczane?


Najważniejszym składnikiem przecieraków są oczywiście ziemniaki. Sięgnij po ziemniaki o dużej zawartości skrobi np. Astra lub Bryza. Ziemniaki na szare kluski należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie przelać na sitko, aby odseparować wodę. Można też użyć bawełnianego rożka. Niezbędnym składnikiem szaraków jest mąka pszenna (należy dodać jej tyle, ile wchłoną ziemniaki) oraz sól, którą należy dodać do masy ziemniaczanej, ale także do wody. Kluski ziemniaczane w tradycyjnej formie podawane są podpieczoną cebulą i boczkiem. Kluski możesz podać po przygotowaniu lub wystudzić i włożyć do lodówki. Jeśli chcesz przechować szaraki na dłużej, pamiętaj o dokładnym odcedzeniu ich i przelaniu olejem tak, żeby kluski się nie skleiły. 
 

 

 

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne