StockFood
4.41 (174)
Kluski serowe to przysmak, który sprawdzi się zawsze, gdy nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni. Jest to danie szybkie, łatwe i oszczędne. Wystarczy kawałek białego sera, trochę mąki, jajko i ewentualnie kilka innych prostych dodatków. Podane z ulubionymi dodatkami zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
twaróg 500 g
jajka 2 szt.
mąka pszenna 175 g
masło 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
Przygotowanie masy: Twaróg mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego 2 łyżki miękkiego masła oraz żółtka (białka odkładamy na później). Całość mieszamy. Dodajemy mąkę i sól. Ponownie mieszamy masę.
Kluski serowe: Odłożone wcześniej białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy. Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Stolnicę oprószamy mąką. Przekładamy na nią ciasto i rolujemy je, aż nabierze kształtu wałka. Masę kroimy na małe kawałki.
Gotowanie klusek: W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej gotowe kluseczki. Gotujemy je przez około minutę od wypłynięcia, a następnie wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Kluczem do udanych klusek serowych jest odpowiednia ilość mąki. Choć ciasto może wydawać się zbyt kleiste, nie należy jej zwiększać, gdyż wówczas kluseczki wyjdą twarde i nieapetyczne.
- Kluski z sera białego można mrozić po ugotowaniu. By uniknąć ich sklejenia, należy ułożyć ja na papierowej tacce i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie można przesypać je do szczelnie zamykanego woreczka foliowego lub pojemnika.
- Formowanie klusek z twarogu ułatwi stolnica wykonana z silikonu. Zapobiega ona przyklejaniu się ciasta.
- Do przygotowania serowych klusek polecamy używać twarogu tłustego lub półtłustego. Gotowe, zmielone sery twarogowe mogą mieć zbyt płynną konsystencję, co znacznie utrudni formowanie masy.
- Jeśli planujecie przygotować kluseczki serowe na słodko, możecie dodać do masy odrobinę cukru wanilinowego.
- Kluski leniwe z sera gotuje się przez nie więcej niż minutę po ich wypłynięciu. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że zaczną się one rozpadać.
- By ułatwić sobie formowanie klusek z sera, gotowe ciasto można przełożyć na około godzinę do lodówki. Wówczas masa stanie się bardziej zwarta i nie będzie się przyklejać do stolnicy.
Kluski z twarogu to wybitnie proste danie, które zrobimy z białego sera (najlepiej półtłustego lub tłustego), mąki pszennej i jajek. Przyrządzając ciasto, pamiętajmy o odpowiednich proporcjach składników. Białego sera powinno być około 3 razy więcej niż mąki. Nie przesadzajmy też z jajkami – wystarczą 2 sztuki. By zrobić bardziej aksamitne i lekkie kluseczki serowe, możemy wstępnie ubić pianę z białek i dopiero połączyć z żółtkami zmieszanymi z serem, a następnie z mąką.
Danie można również przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąk pozbawionych glutenu. W tym celu dobrze sprawdzi się mąka owsiana lub gryczana z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Można też użyć gotowego, sklepowego mixu oznaczonego znakiem przekreślonego kłosa.
Zdecydowanie najpopularniejsze są kluski serowe na słodko – najczęściej posypane omastą z masła i bułki tartej, białym lub brązowym cukrem. Można je podawać z sosem waniliowym, domową konfiturą lub sosem owocowym. Często serwuje się je także z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców takich jak, borówki, jagody, truskawki czy maliny. Równie dobrze smakują w towarzystwie słodkiej śmietany i karmelizowanych śliwek.
Istnieje jednak również cała masa przepisów na kluski serowe w wersji wytrawnej. Świetnie komponują się ze smakiem sosu koperkowego, grzybowego i czosnkowego. Podane z gulaszem lub mięsem i surówką z kapusty stanowią fantastyczny pomysł na pożywny obiad. Często spotkać je można też z dodatkiem okrasy z cebulki i skwarek.