Ocena:

4.53 (159)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Kibbeh to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, szczególnie Syrii i Libii. Najważniejszym składnikiem jest bulgur i mielona jagnięcina. Podaj kibbeh z grillowanymi warzywami na weekendowy obiad.

Składniki:

  • mięso mielone  500 g

  • kasza bulgur  250 g

  • cebula  1 szt.

  • ziele angielskie  3 g

  • pieprz  3 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • papryka wędzona  3 g

  • sól  5 g

  • natka pietruszki  30 g

  • olej  100 ml

Kibbeh - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bulgur: zalewamy na 20 min wrzątkiem lub wrzącym bulionem. Odsączamy.

  • Krok 2:

    Blendowanie: bulgur z resztą składników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.

  • Krok 3:

    Formowanie: z masy formujemy wrzecionowate kotlety.

  • Krok 4:

    Smażenie: w głębokim tłuszczu. Kotlety kładziemy na patelnię, aż uzyskają jasny brąz.

  • Krok 5:

    Podanie: kibneh serwujemy z cząstkami cytryny, sosem jogurtowo-ziołowym, słupkami świeżego ogórka, krążkami czerwonej cebuli; kawałkami papryki, oliwkami.

Porady

Zobacz: pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne