Karpatka z galaretką

Ocena:

4.46 (195)

  • 1 godz. 15 min.

Lubię urozmaicać ciasta.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • szczypta soli.
  • KREM:
  • kost. margaryny,
  • duży budyń waniliowy,
  • 1/2l mleka,
  • cukier waniliowy,
  • szkl. cukru pudru
  • oraz dowolna galaretka.

Karpatka z galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Zdjąć z ognia. W gorące wsypać mąkę, dobrze wymieszać, przestudzić. Gdy masa ostygnie, dodać jajka, dobrze wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć w dwóch równych blaszkach. Każde piec ok. 20 min w temp. 190st.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać ją na jedną część ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu. Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim ciastem. Przed podaniem posypać pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne