Artur Rogalski
4.3 (178)
Karp w zalewie octowej to zaskakująco smaczne danie zrobione na bazie usmażonej wcześniej ryby i marynaty. Przyrządzając tę przekąskę, możemy wykorzystać karpia, który pozostał nam po wigilijnej kolacji, jednak danie to można jeść nie tylko od święta. Wystarczy ładny kawałek karpia, cebula (opcjonalnie inne warzywa) oraz kilka składników potrzebnych do zrobienia zalewy. Polecamy niezawodny i prosty przepis na to niebanalne danie.
karp 2 szt.
mąka 50 g
sól 5 g
pieprz 5 g
olej 50 ml
ocet 500 ml
woda 2500 ml
ziele angielskie 5 szt.
liść laurowy 5 szt.
gorczyca 10 g
cebula 1 szt.
cukier 5 g
Karp: rybę należy oczyścić i pokroić w dzwonka. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju, ok. 5–7 minut z każdej strony.
Zalewa: w międzyczasie należy zagotować wszystkie składniki marynaty. Kwaśny octowy smak można dostosować do indywidualnych upodobań. Mniejszą kwaskowość uzyskamy, dolewając wodę. Sól i cukier dodajemy do smaku.
Karp w occie: dużym słoiku układamy usmażoną rybę i pokrojoną np. w plastry dużą cebulę – wlewamy gorącą zalewę. Zakręcamy słoik i przechowujemy w zimnym miejscu, nawet przez 3 tygodnie.
Porady
- W wersji fit możemy przygotować karpia pieczonego w zalewie octowej, sprawdzi się też ugotowana ryba, także na parze.
- Ocet w marynacie można zastąpić octem jabłkowym lub w wersji wykwintnej, białym winem.
- Karp w occie dobrze komponuje się z pieprzem i tutaj warto pobawić się trochę smakami, używając całych ziaren zielonego pieprzu, cytrynowego lub kolorowego.
- W ten sam sposób można przygotować też inne ryby, np. dorsza lub pstrąga tęczowego.
- To świetny sposób na wykorzystanie ryby, która została nam z wigilijnej kolacji, dzięki temu będziemy mogli jeszcze długo cieszyć się wspomnieniem tego wyjątkowego wieczoru.
- Świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole, jeśli zamkniemy w małych słoiczkach porcje na jedną osobę.
Karp w occie to wyjątkowo smaczne danie, które ma szerokie grono zwolenników. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do przyrządzenia opiekanego karpia w zalewie octowej najlepiej użyć filetów z karpia zamiast płatów. Filety są łatwiejsze i szybsze w obróbce, poza tym nie mają ości, co jest bardzo istotne w trakcie konsumpcji tej potrawy. Karpia w occie możemy spożyć po przegryzieniu się składników albo zamknąć w słoikach i zachować na inną okazję.
Karp w occie to jeden z najlepszych rybnych przetworów domowej roboty. Przetrwa w spiżarni dłuższy czas i uratuje nas w sytuacji pilnego zapotrzebowania na coś smacznego i nieprzeciętnego. Co zrobić, żeby karp w zalewie octowej w słoiku był w stu procentach udanym daniem?
Pierwsza sprawa to przyrządzenie dobrej marynaty. Woda i ocet w odpowiedniej proporcji to jedno, a doprawienie zalewy to drugie. Nie powinno w niej zabraknąć dużej szczypty soli i mielonego czarnego pieprzu, a także cukru, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy oraz kilku całych ziaren pieprzu.
Druga rzecz to dobór składników. Opiekany karp w zalewie idealnie komponuje się ze smażoną cebulką, ale to niejedyny dodatek, który możemy użyć. W słoiku możemy umieścić również: posiekaną papryczkę chili lub por, pokrojoną w paski paprykę bądź plasterki marchewki.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.