Karp po polsku w szarym sosie

Ocena:

4.46 (195)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Karp idealny na Wigilię.

Składniki:

  • 1 sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
  • pęczek włoszczyzny
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • po 5 dag rodzynek i obranych ze skórki migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 3–4 goździki
  • po 5–6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól

Karp po polsku w szarym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Karpia oczyścić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
  • ■Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 litrem wody, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Wywar ostudzić, przecedzić. Rybę zalać wywarem, gotować na
  • małym ogniu 30 minut.
  • ■ Odstawić w wywarze do ostudzenia. Wyjąć, pokroić na 6 porcji (dzwonka), usunąć kręgosłup i ości, ułożyć na półmisku.
  • ■ W rondelku zrumienić cukier na karmel. Wlać przecedzony wywar z ryby oraz wino. Mieszać, aż karmel się rozpuści.
  • ■ Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać rodzynki i migdały. Porcje ryby zalać sosem i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem udekorować listkami tymianku lub plasterkami limonki.
  • Inne przepisy na Wigilię

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne