Karminadle

Ocena:

4.5 (147)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Karminadle to mielone kotlety śląskie, przygotowywane z mięsa wieprzowego i króliczego w proporcji pół na pół. Tradycyjnie smażone są na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Dzięki temu z zewnątrz są mocno przyrumienione i chrupiące. W kuchni regionalnej podawane są z panczkrautem, czyli ziemniakami puree zmieszanymi z kapustą kiszoną. Kotlety mielone po śląsku świetnie smakują także z innymi dodatkami lub pokrojone w plastry na zimno w kanapce.

Składniki:

  • mleko  100 ml

  • bułka pszenna typu paluch  80 g

  • łopatka  500 g

  • królik  500 g

  • cebula  1 szt.

  • smalec  150 g

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • jajka  1 szt.

  • tymianek  5 g

Karminadle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Namaczanie bułki: do niewielkiej miski wlewamy mleko i wkładamy do niej czerstwą bułkę pszenną (może być kajzerka). Odstawiamy, aby nasiąkła.

  • Krok 2:

    Mięso: mielimy w maszynce na średnich oczkach. Wkładamy na przemian wieprzowinę z łopatki i mięso z królika. Mielimy także namoczoną bułkę.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości smalcu (15 g) do zeszklenia.

  • Krok 4:

    Łączenie składników: do mielonego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, sól, pieprz, jajko i suszony tymianek. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką.

  • Krok 5:

    Lepienie kotletów: z mięsa formujemy kulki o średnicy ok. 8 cm. Delikatnie rozpłaszczamy je w dłoniach i obtaczamy w bułce tartej.

  • Krok 6:

    Smażenie: na patelni roztapiamy smalec, a gdy jest gorący, smażymy na nim karminadle po 4–5 min z każdej strony.

Porady

  • Śląskie karminadle można usmażyć także na oleju o wysokim progu dymienia, np. rzepakowym lub na maśle klarowanym.
  • Po usmażeniu warto odłożyć je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Mięso z królika można zastąpić wołowiną.
  • Jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, poproście o zmielenie wybranych porcji w sklepie.
  • Zamiast tymianku możecie dodać inne zioła, np. majeranek, kolendrę lub oregano.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Karminadle ze śledziem

Na Górnym Śląsku karminadle przygotowywane są trochę inaczej. Zamiast mięsa z królika, do wieprzowiny dodaje się mielone płaty śledzia z solanki. Dzień wcześniej należy namoczyć śledzie w wodzie lub mleku. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem:

  • mielimy mięso, śledzia i namoczoną bułkę,
  • łączymy składniki i wyrabiamy z jajkiem, pieprzem i suszonymi ziołami. Nie dodajemy soli, bo śledzie są słone i to całkowicie wystarczy,
  • smażymy na rumiany kolor.

Karminadle ze śledziem noszą nazwę karbinadle.

Panczkraut i karminadle

Panczkraut w kuchni śląskiej jest tradycyjnym dodatkiem do mocno wysmażonych kotlecików. Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 cebulę,
  • 500 g boczku.

Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę. Do zarumienionych skwarek dodajemy odsączoną z wody kapustę. Smażymy przez 15 min, cały czas mieszając składniki, aby się nie przypaliły. Następnie przekładamy do garnka z purée ziemniaczanym, łączymy składniki i podajemy z karminadlami.

Wegetariańskie karminadle

Popularne na Śląsku karminadle również mają swoje bezmięsne modyfikacje. Warte polecenia są:

  • karminadle z kapusty – robimy je z poszatkowanej, ugotowanej kapusty, którą następnie mielimy z namoczoną bułką. Dodajemy podsmażoną cebulę, jajko i przyprawy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju,
  • karminadle warzywne – można je zrobić z miąższu, który pozostaje po zrobieniu warzywnego soku w wyciskarce wolnoobrotowej. Sok przygotowujemy z marchewek, selera i buraka. Dodajemy zioła, jajko, namoczoną bułkę lub ugotowaną kaszę gryczaną. Z takiej masy lepimy karminadle, obtaczamy w bułce i smażymy na patelni. To świetny przepis w duchu zero waste,
  • karminadle z kaszą gryczaną i soczewicą – sypkie składniki można ugotować razem w jednym garnku. Gdy są miękkie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przygotowujemy wegetariańskie kotleciki zgodnie z podstawowym przepisem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne