Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.5 (156)
Inspirowane kuchnią wietnamską szybkie danie - kapusta pekińska, krewetki i pomelo zaskoczą Was smakiem! W tym przepisie liczą się też dodatki, które podkręcą końcowy smak. Przepis poleca Agata Wojda.
pomelo 2 szt.
olej arachidowy 75 ml
sos sojowy 45 ml
czosnek 1 ząbek
skórka pomarańczowa 5 g
imbir 5 g
ocet ryżowy 60 ml
szalotka 1 szt.
krewetki 16 szt.
kapusta pekińska 1 szt.
orzeszki ziemne 40 g
sos nuoc mam 45 ml
Pomelo rwiemy na 1-cm kawałki.
Z oleju arachidowego, sosu nuoc mam, sosu sojowego, czosnku, imbiru, skórki pomarańczowej, octu i szalotki ukręcamy sos. Zalewamy nim krewetki i zostawiamy na 20 min.
Kapustę pekińską mieszamy z pomelo, orzechami i kolendrą, a przed samym podaniem – z krewetkami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
Porady
Nuoc mam to najpopularniejszy w kuchni wietnamskiej sos do zanurzania, przyrządzany na bazie sosu rybnego, z dodatkiem czosnku, chili, soku i skórki z limonki oraz brązowego cukru. Można kupić gotowy, ale lepiej zrobić domowy, idealnie na swój smak. Zamiast oleju arachidowego proponuję użyć 2 łyżek oleju sezamowego i 2 łyżek słonecznikowego i dorzucić na koniec do sałatki łyżkę sezamu uprażonego na suchej patelni.
Krewetki idealne są oznaczone na opakowaniu rozmiarem 16/20 – oznacza to, że na funt wagi wchodzi 16–20 sztuk. Są duże, mięsiste, można je kupić mrożone: po ugotowaniu (różowe) lub surowe (w pancerzach). Ugotowane po rozmrożeniu wrzucamy na zaledwie 5 s do osolonego wrzątku, surowe pozbawiamy pancerza, ogona i przewodu pokarmowego, który znajduje się na grzbiecie – nacinamy płytko nożykiem i wyjmujemy. Oczyszczone możemy usmażyć przez 2–3 min na rozgrzanym tłuszczu lub podgotować w lekko osolonym wrzątku.
Zobacz też: zupa krewetkowa w prostym przepisie