Adobe Stock
4.52 (201)
Ryż z kalafiora jest lekki, smaczny i banalnie prosty w wykonaniu. Okazuje się, że możemy podać go w wielu różnych odsłonach. Wspaniale komponuje się zarówno z mięsem, gulaszem, jak i sosami orientalnymi, np. curry. A połączony z warzywami stanowi ciekawą propozycją na danie główne. Ryż z kalafiora to także wyśmienity pomysł na pyszną przystawkę.
kalafior 1 szt.
masło 60 g
natka pietruszki 1 szt.
sól 3 g
pieprz 3 g
Pietruszka: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
Kalafior: usuwamy zewnętrzne liście, a następnie myjemy go i dzielimy na mniejsze części. Kawałki warzywa wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Kalafior powinien przypominać w konsystencji drobny ryż.
Duszenie: masło rozgrzewamy lekko na patelni. Wrzucamy kalafior, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Podanie: ryż z kalafiora podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Ryż z kalafiora możemy podać również posypany posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą.
- Jeśli zależy nam na wyjątkowym aromacie, warto wzbogacić danie w startą skórkę z cytryny. Pamiętajmy jednak, żeby przedtem dokładnie umyć owoc i polać go wrzątkiem.
- Rozdrobniony, surowy ryż możemy przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni. Wcześniej należy zamknąć go w szczelnym woreczku lub pojemniku. Ponadto, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamrozić. To wydłuży jego czas przydatności do spożycia o 6 miesięcy.
- Przed rozpoczęciem krojenia kalafiora, warto zanurzyć go na 20–30 minut w chłodnej, osolonej wodzie. Dzięki temu usuniemy wszystkie zamieszkujące warzywo robaki.
- Ryż z kalafiora fantastycznie smakuje z dodatkiem aromatycznych przypraw. Warto połączyć go z oregano, bazylią, rozmarynem bądź szałwią.
- Kalafior powinien być świeży. Taki produkt odznacza się neutralnym zapachem, białym kolorem, a jego liście są zielone i zachowują swój kształt.
Ryż z kalafiora najczęściej podajemy w towarzystwie mięsa bądź ulubionego sosu. Niektórzy używają go nawet do nadziewania gołąbków. Ponadto może on pełnić rolę głównego dania. W takiej sytuacji warto wzbogacić go o:
Ryż z kalafiora możemy również upiec. To bardzo dobry pomysł, jeśli planujemy przygotować wyjątkowo dużą porcję tej potrawy. W takiej sytuacji wysypujemy rozdrobnione warzywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypujemy je solą, pieprzem. Możemy również dosypać ulubione przyprawy. Na końcu polewamy całość olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190–200°C. Po 10–15 minutach nasz ryż z kalafiora będzie gotowy.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.