Przygotowanie: 15 minut
Składniki: 4 porcje
Porcja: 360 kcal
Składniki:
40 dag zielonego groszku
2 plastry boczku
czerwona cebula
200 ml kwaśnej śmietany
4 duże jajka
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
Jajka cocotte z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Groszek ugotować w osolonym wrzątku. Osączyć. Boczek pokroić w słupki i lekko zrumienić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć z boczkiem. Groszek wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i włożyć do 4 małych przezroczystych foremek do zapiekania. Na środku każdego zrobić mały dołek i wbić jajko. Przy brzegach ułożyć boczek z cebulą, oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić na 6 minut do pieca rozgrzanego do 200°C.Podawać od razu z grzanką.
Zamiast boczku
Do jajek zapiekanych w naczynku można dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią, czarne oliwki,
podprażone orzeszki lub pestki słonecznika.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!