Jajka cocotte z boczkiem

Ocena:

4.53 (183)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Składniki: 4 porcje
Porcja: 360 kcal

Składniki:

  • 40 dag zielonego groszku
  • 2 plastry boczku
  • czerwona cebula
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 4 duże jajka
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Jajka cocotte z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Groszek ugotować w osolonym wrzątku. Osączyć. Boczek pokroić w słupki i lekko zrumienić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć z boczkiem. Groszek wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i włożyć do 4 małych przezroczystych foremek do zapiekania. Na środku każdego zrobić mały dołek i wbić jajko. Przy brzegach ułożyć boczek z cebulą, oprószyć solą i pieprzem.
  • Wstawić na 6 minut do pieca rozgrzanego do 200°C.Podawać od razu z grzanką.
  • Zamiast boczku
  • Do jajek zapiekanych w naczynku można dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią, czarne oliwki,
  • podprażone orzeszki lub pestki słonecznika.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne