Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami

Ocena:

4.49 (205)

  • 4 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Indyk jest na tyle duży, że z powodzeniem obdzielimy daniem całą rodzinę. Warto podać go w całości na stół - robi wrażenie!

Składniki:

  • indyk  5 kg

  • sól  10 g

  • sok z cytryny  0.5 szt.

  • skórka z cytryny  0.5 szt.

  • szampan  500 ml

  • jabłka  1 kg

  • sok z cytryny  15 ml

  • masło  250 g

  • cynamon  15 g

  • tymianek  15 g

  • miód  20 g

  • rodzynki  200 g

  • koniak  100 ml

  • jajka  2 szt.

  • bułka tarta  250 g

  • pieprz  5 g

Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sprawionego indyka osuszamy. Roztarty z solą czosnek dokładnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, nacieramy indyka, zostawiamy na 1–2 godz. w chłodnym miejscu.

  • Krok 2:

    Na farsz: obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy 2 łyżki masła, dodajemy jabłka i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy zmiękną, dodajemy cynamon, miód i tymianek. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut na niewielkim ogniu. Studzimy. Umyte rodzynki zalewamy koniakiem, zostawiamy na kilka minut. Odkładamy 2 łyżki masła, pozostałe ucieramy na pianę z 2 żółtkami.

  • Krok 3:

    Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce bułki tartej i jabłek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze utartą masę mieszamy z rodzynkami. Nadziewamy indyka, układamy go na wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i pieczemy 3–4 godz. (licząc 20 min na każde 50 dag mięsa indyka i dodając jeszcze 20 min), polewając szampanem, a później wytworzonym sosem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne