Hawajskie zapiekanki z bagietki

Ocena:

4.58 (147)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanki z bagietki to pomysł na szybką przekąskę lub kolację na gorąco. Ta wersja zapiekanek to propozycja dla fanów pizzy hawajskiej - jest ananas, kukurydza z puszki, rumiany kurczak i sporo sera

Składniki:

  • filet z kurczaka  1 szt.

  • sok z cytryny  0.5 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz kajeński (mielony)  3 g

  • boczek wędzony  50 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • miód  15 ml

  • sok ananasowy  15 ml

  • ananas  0.5 puszki

  • kukurydza  0.5 puszki

  • passata pomidorowa  180 ml

  • ketchup  60 ml

  • zioła prowansalskie  5 g

  • bagietki  0.5 szt.

  • mozzarella  1 szt.

Hawajskie zapiekanki z bagietki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filet z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem cayenne, wstawiamy do lodówki na 30 min.

  • Krok 2:

    Na rozgrzaną patelnię wykładamy pokrojony w kostkę boczek, wytapiamy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy kurczaka z marynatą, smażymy razem, aż kurczak będzie miękki. Zwiększamy ogień, dodajemy miód i zalewę z ananasa, mieszamy i podsmażamy, aż kurczak się zrumieni. Zestawiamy z ognia, studzimy.

  • Krok 3:

    Kukurydzę i ananas osączamy, ananas kroimy na kawałki, razem z kukurydzą mieszamy z przygotowanym kurczakiem.

  • Krok 4:

    Passatę pomidorową wylewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, kilka minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Miksujemy blenderem, mieszamy z keczupem i przyprawiamy do smaku ziołami, studzimy.

  • Krok 5:

    Bagietkę przecinamy na pół, smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy mieszankę z kurczakiem i kawałki mozzarelli (osączonej i porwanej palcami). Wstawiamy na kratce do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy, aż mozzarella się stopi i lekko zrumieni.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne