Składniki (na 2 porcje):

  • torebka ryżu jaśminowego
  • puszka mleka kokosowego
  • opakowanie Serka Wiejskiego
  • 200 g surowego tuńczyka
  • 50 ml sosu sojowego
  • 25 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • awokado
  • batat
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 papryczki chilli
  • pęczek kolendry
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub purée z trawy cytrynowej (albo też łyżeczka skórki cytrynowej)

 

Wykonanie (60 minut):

Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dolaną puszką mleka kokosowego. Rozłóż ryż w 2 miskach.

Piecz batata przez 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w obu miskach.

Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.

Do każdej misy dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.

Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej lub purée z trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników rozłożonych na ryżu.

Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.

Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryżu.

Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chilli i kolendrą, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Gotowe.

Łap za łyżkę!

Więcej przepisów znajdziesz TU