Gulasz z udźca indyka

Ocena:

4.29 (267)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Gulasz z indyka to pomysł na sycący i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Gulasz z indyka możesz przyrządzić zarówno z udźca indyka, jak i z piersi. Dla dodatkowego smaku możesz do niego dodać także ulubione grzyby lub paprykę. Sprawdź nasz przepis na gulasz z indyka.

Składniki:

  • udka z indyka  400 g

  • mąka  1 łyżka stołowa

  • olej  1 łyżka stołowa

  • papryka w proszku  1 łyżeczka

  • bazylia  1 łyżeczka

  • czosnek  1 ząbek

  • cebula  0.5 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Gulasz z udźca indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Indyka kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju z posiekaną cebulą, startym czosnkiem i przyprawami. gulasz-z-indyka-mieso
  • Krok 2: Do podsmażonego i przyprawionego mięsa dolewamy szklankę wody. Dusimy mięso pod przykryciem przez około 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy do mięsa mąkę rozmieszaną z wodą (łyżka mąki na pół szklanki), aby zagęścić gulasz. gulasz-z-indyka-przygotowanie

Porady

  • W przepisie użyto wody, ale możesz użyć też dowolnego bulionu
  • Przyprawy – możesz też skorzystać z gotowej mieszanki przypraw do indyka

Zobacz także: Przepis na eskalopki z indyka

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gulasz z indyka – przepis

Gulasz z indyka jest bardzo prostym daniem, które bez trudu przygotujesz, nawet jeśli nie masz rozległego doświadczenia w kuchni. Bardzo ważne jest, by mięso na gulasz z indyka było dobrej jakości. Mięso z indyka należy pokroić w drobne kostki i podsmażyć na patelni, aby je „zamknąć”. Gulasz z indyka najlepiej przygotowywać w garnku o grubym dnie, aby niczego nie przypalić. Następnie wlewamy do garnka szklankę wody (lub bulionu) i dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Ostatnim etapem jest zagęszczenie gulaszu łyżką mąki rozrobioną z wodą.

Gulasz z indyka z warzywami

Do gulaszu z indyka możesz dodać także warzywa. Na gulasz z indyka z warzywami najlepiej nada się papryka, marchewka, pietruszka, cukinia a nawet fasolka. Pysznym rozwiązaniem będzie także gulasz z indyka z pieczarkami. Grzyby pokrój w ćwiartki i usmaż je razem z mięsem i przyprawami, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku.

Jakie przyprawy do gulaszu z indyka?

Indyk to delikatne mięso. Należy zatem z umiarem dodawać przyprawy do gulaszu z indyka, aby nie zagłuszyć smaku mięsa. Tak naprawdę dobrym zestawem będzie już sam pieprz, czosnek i szczypta soli, ale sprawdzi się też kminek, papryka słodka i ostra lub zioła prowansalskie. Jeśli chcemy, by danie zyskało orientalny smak, gulasz z indyka możemy wzbogacić o imbir, kardamon czy odrobinę kurkumy.

Ile gotować gulasz z indyka?

Jak długo gotować gulasz z indyka? Jeśli będziemy go gotować zbyt krótko, mięso może okazać się zbyt twarde, z kolei jeśli nadto wydłużymy czas gotowania – kawałki mięsa będą się rozpadać. Zatem ile gotować gulasz z indyka? Najlepiej, by czas gotowania nie był krótszy niż 30 minut i nie dłuższy niż godzina. 

Jak zagęścić gulasz z indyka?

Gulasz z indyka powinien mieć gęstą, zawiesistą konsystencję. Jest na to kilka sposobów. Najpopularniejsze sposoby na zagęszczenie gulaszu to dodanie do niego zasmażki z mąki i masła bądź mąki dokładnie zmieszanej z odrobiną wody. Aby zagęścić gulasz z indyka, można też dodać do niego zmiksowane warzywa (np. marchewkę bądź ziemniaki), łyżkę śmietany lub odrobinę startego, czerstwego pieczywa. Gulasz z indyka można zagęścić także gotując go bez pokrywki. Wówczas płyny odparują i danie samo z czasem nabierze odpowiedniej konsystencji.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne