Przygotowanie: 20 minut
Grillowanie: 10 minut
Porcja: 440 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
15 dag orzechów włoskich
15 dag masła
20 dag sera pleśniowego
4 gruszki
sok z 1 cytryny
łyżka masła
garść listków natki pietruszki i melisy
Gruszki zapiekane z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
8 połówek orzechów odłożyć, resztę drobno posiekać. Masło zmiksować na piankę. Ser rozkruszyć, wymieszać z masłem i orzechami. Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. W miejscu przekrojenia obficie skropić sokiem z cytryny.
8 kawałków folii aluminiowej wysmarować masłem. Na każdej położyć połówkę gruszki, a na niej po pół łyżeczki masy serowej. Folię zawinąć. Grillować ok. 10 min.
Resztę masy serowej poukładać na upieczonych gruszkach. Udekorować odłożonymi połówkami orzechów oraz ziołami.