Składniki (na 4 porcje):

  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1–2 opakowania Serka Wiejskiego (śmietanka odsączona do sosu)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz

 

Wykonanie (30 minut):

Liście kapusty ugotuj na parze do miękkości.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 3 łyżkach masła. Jej większa część trafi do farszu, a reszta posłuży do udekorowania gołąbków na talerzu.

Serek Wiejski przecedź przez sitko – śmietanka przyda się do sosu.

Obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki. Przeciśnij je przez praskę. Dodaj do nich serek, zioła, podsmażoną cebulkę, dopraw pieprzem i wszystko wymieszaj.

Do rondla wlej pomidorową passatę i zagotuj, dodaj śmietankę z serka, sól i pieprz do smaku.

Na każdy liść kapusty nałóż 2–3 łyżki farszu i całość zawiń.

Gołąbki możesz ugotować na parze lub zjeść na zimno. Podawaj z przygotowanym sosem pomidorowym i podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz TU