Przepis na gołąbki
Porcja: 225
Składniki na 15 minut
Składniki:
średnia główka białej kapusty
25 dag ryżu
2 łyżki masła
2 cebule
4 grzyby suszone
25 dag karkówki
sól
pieprz
1/2 l żurku z butelki
łyżka mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany
Gołąbki w sosie żurkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na gołąbki - pyszne gołąbki w sosie zasmakują każdemu
Kapustę obgotować w osolonej wodzie, podzielić na liście. Ryż wymieszać z masłem i niewielką ilością wody, wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 110ºC (lub ugotować w podwójnej ilości wody na półmiękko).
Do ryżu dodać posiekane i zrumienione na tłuszczu cebulę, obgotowane i posiekane grzyby. Mięso zemleć. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na liście. Boki złożyć do środka i zwijać rulony. Gołąbki układać jeden obok drugiego w rondlu. Zagotować żur wymieszany ze szklanką wody, zalać nim gołąbki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Sos z duszenia zaprawić odrobiną mąki i śmietaną.
Gołąbki gotowe - smacznego!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!