Gołąbki w sosie żurkowym

Ocena:

4.42 (178)

  • 1 godz. 20 min.
Przepis na gołąbki
Porcja: 225
Składniki na 15 minut

Składniki:

  • średnia główka białej kapusty
  • 25 dag ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 4 grzyby suszone
  • 25 dag karkówki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l żurku z butelki
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Gołąbki w sosie żurkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na gołąbki - pyszne gołąbki w sosie zasmakują każdemu
  • Kapustę obgotować w osolonej wodzie, podzielić na liście. Ryż wymieszać z masłem i niewielką ilością wody, wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 110ºC (lub ugotować w podwójnej ilości wody na półmiękko).
  • Do ryżu dodać posiekane i zrumienione na tłuszczu cebulę, obgotowane i posiekane grzyby. Mięso zemleć. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz nakładać na liście. Boki złożyć do środka i zwijać rulony. Gołąbki układać jeden obok drugiego w rondlu. Zagotować żur wymieszany ze szklanką wody, zalać nim gołąbki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Sos z duszenia zaprawić odrobiną mąki i śmietaną.
  • Gołąbki gotowe - smacznego!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne