Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
Kroimy w jednakowej wielkości słupki obrane marchewki, pietruszki, seler, buraki i bataty. Oprószamy je solą i skrapiamy oliwą albo olejem. Układamy na blasze przykrytej papierem – każdy rodzaj osobno. Marchewki dodatkowo oprószamy mielonym imbirem, pietruszki – tymiankiem, selera – gałką muszkatołową, buraki – kminkiem, a bataty – papryką. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C. Do tego dip tahini: mieszamy 3 łyżki jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, łyżkę pasty tahini, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
Ucieramy sos z 4 łyżek majonezu, łyżeczki musztardy, łyżki oliwy, łyżki soku z cytryny, ząbka czosnku przepuszczonego przez praskę, 3–4 łyżek startego parmezanu oraz ew. posiekanego filetu anchois, soli i pieprzu do smaku. Na półmisek rwiemy liście rzymskiej sałaty, kładziemy kilka naszych paluszków z kurczaka, połówki jajek z półpłynnym żółtkiem, polewamy sosem, posypujemy grzankami i odrobiną cienkich wiórków parmezanu.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
Pitę rozcinamy, opiekamy na suchej patelni. Do środka nakładamy porwaną sałatę lodową, chrupiące paluszki z kurczaka, piórka czerwonej cebuli, plasterki ogórka i pomidora oraz pokruszoną fetę. Polewamy sosem tzatziki: 100 ml greckiego jogurtu mieszamy z kawałkiem startego świeżego ogórka i ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, kroplą oliwy oraz solą i pieprzem.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżek oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku, drobno starty 1 cm imbiru oraz szczyptę soli. Prażymy pół minuty, po czym, już mieszając, jeszcze ok. 2 min. Osobno rozmącamy jajko z ok. pół łyżeczki kurkumy i dużą szczyptą mielonej papryki. Na patelnię wkładamy ok. 10 dag ugotowanego na sypko ryżu, podsmażamy, mieszając, po czym wlewamy jajko. Smażymy na maksymalnym ogniu, cały czas mieszając, aż jajko oblepi ziarenka i się zetnie. Skrapiamy sosem sojowym, smażymy jeszcze chwilę. Pikle robimy dzień wcześniej: obieraczką kroimy w cienkie paski obrany ogórek, marchewkę, białą rzodkiew. Siekamy 2 szalotki i 2 papryczki chili. Wszystko wkładamy do słoika. Ze 125 ml octu, 10 dag cukru i 100 ml wody mieszamy zalewę, doprawiamy solą. Zalewamy słoik, zamykamy; pikle są gotowe już po 10 min. Upieczone paluszki z kurczaka podajemy ze smażonym ryżem i piklami.