Faworki bite wałkiem - prosty przepis

Ocena:

4.35 (162)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Faworki bite wałkiem to przepis, który w niejednym domu przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Sekret smaku, który wyróżnia faworki bite, to właśnie sposób ich przygotowania. Ciasto zagniata się i... bije wałkiem. Stąd dość prosta nazwa, dlaczego mówimy przepis na faworki bite. Ciasto na faworki wyrabia się poprzez bicie wałkiem - jest wtedy doskonale napowietrzone, dzięki czemu w trakcie smażenia faworki zyskują charakterystyczne poduszeczki. Ciasto jest kruche, rozpływające się w ustach. Podobnie jak inne słodkości na Karnawał, tak samo faworki bite smażymy w głębokim tłuszczu, a po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Składniki:

  • mąka pszenna  280 g

  • żółtko  5 szt.

  • śmietana 18%  2 łyżki stołowe

  • spirytus  1 łyżka stołowa

  • smalec  300 g

  • cukier waniliowy  30 g

  • cukier puder  50 g

Faworki bite wałkiem - prosty przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na stolnicę przesiewamy mąkę (zostawiając trochę do posypania stolnicy), dodajemy żółtka, gęstą śmietanę, cukier puder (1 łyżka) i spirytus. Zagniatamy dość twarde ciasto na faworki bite (powinno mieć konsystencję jak ciasto na pierogi). Bardzo dokładnie wyrabiamy. Układamy na stolnicy i wyrabiamy je wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Wówczas owijamy w ściereczkę zostawiamy na 1–2 godz. aby ciasto na faworki bite wałkiem odpoczęło. zoltka-
  • Krok 2: Odcinamy po kawałku, każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko, kroimy w ukośne pasy o szer. 2–3 cm i dł. 8–10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku przez otwór przewijamy jeden koniec i przeciągamy. Faworki bite smażymy partiami 5–7 minut w silnie rozgrzanym smalcu z obu stron na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu łyżką cedzakową, bite faworki osuszamy na bibule lub ręczniku papierowym. Do podania układamy faworki bite piętrowo na paterze, posypujemy pozostałym cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. cukier-puder

Porady

Bite faworki - jak smażyć faworki

Faworki bite wałkiem najlepiej smażyć na smalcu - to tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki czemu nawet kilka partii smażonych po kolei nam się nie przypali. Zgodnie z babcinym przepisem - bite faworki smażone na smalcu będą miały wyjątkowy smak i teksturę. Dobra rada - co jakiś czas w trakcie smażenia faworków wrzucamy do gorącego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka, co pozwoli utrzymać temperaturę tłuszczu - powinien każdorazowo skwierczeć. Klasyczny wygląd faworków falowanych na brzegach otrzymamy wycinając ciasto radełkiem. Aby zrobić faworki bite przyda się też porządny wałek z wygodnym uchwytem lub rączkami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne