Bakłażan faszerowany mięsem

Ocena:

4.5 (189)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bakłażan faszerowany mięsem to smaczne i aromatyczne danie, które wygląda niezwykle efektownie. Bez problemu zrobi go każdy amator sztuki kulinarnej. Potrawa stanowi świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Z powodzeniem sprawdzi się podczas uroczystych spotkań. Bakłażan z mięsem mielonym skusi nie tylko dorosłych, ale także dzieci.

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe  300 g

  • bakłażan  2 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • olej  15 ml

  • natka pietruszki  30 g

  • parmezan  50 g

  • przecier pomidorowy  125 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • sól  5 g

Bakłażan faszerowany mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obieramy cebulę oraz ząbki czosnku. Następnie siekamy je drobno. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  • Krok 2:

    Bakłażany: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na pół. Nacinamy je w środku nożem. Warzywa układamy na blasze, całość posypujemy solą, polewamy oliwą, a następnie pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia i wydrążamy z nich miąższ.

  • Krok 3:

    Farsz: olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę i czosnek. Składniki podgrzewamy, aż się zarumienią. Następnie wrzucamy mielone mięso i smażymy je przez 10-15 minut. Wlewamy przecier pomidorowy. Mieszamy składniki oraz gotujemy jeszcze 10-20 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Mięso z cebulą łączymy z wcześniej wydrążonym miąższem.

  • Krok 4:

    Pieczenie: bakłażany wypełniamy farszem oraz wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, warzywa posypujemy z wierzchu parmezanem i całość pieczemy jeszcze 5-10 minut.

  • Krok 5:

    Bakłażan faszerowany mięsem: wykładamy go na talerz i posypujemy natką pietruszki.

Porady

  • Bakłażan faszerowany mięsem podajemy zazwyczaj solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa. 
  • Parmezan z powodzeniem zastąpimy zwykłym serem żółtym, mozzarellą, a nawet fetą. Niektórzy posypują warzywa blanszowanymi i rozdrobnionymi w malakserze orzechami. Ważne jest, żeby składnik nie zdominował smaku potrawy.
  • Do przygotowania dania polecamy wykorzystać domowy przecier pomidorowy. Z łatwością zrobimy go na bazie soczystych pomidorów. Usuwamy z nich skórkę oraz gniazda nasienne. Następnie gotujemy je w garnku przez ok. 15-20 minut. Na końcu przecieramy je przez sito, a gotową passatę doprawiamy solą.
  • Przepis możemy dowolnie modyfikować. Oznacza to, że jeśli np. nie przepadamy za czosnkiem, wystarczy po prostu zmniejszyć jego ilość. Warto eksperymentować, żeby uzyskać idealny smak dania.
  • Przecier pomidorowy możemy zamienić na koncentrat. W takiej sytuacji dodajemy ok. 1-2 łyżki produktu oraz skracamy czas gotowania farszu.
  • Mięso najlepiej zmielić samemu w maszynce. Będzie ono o wiele smaczniejsze niż gotowy produkt z supermarketu.
  • Oprócz natki pietruszki, świetnie sprawdzi się tutaj kolendra. Należy jednak mieć na uwadze, że cechuje się ona nieco intensywniejszym aromatem. W związku z tym polecamy dodać ją w mniejszej ilości.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podać bakłażan faszerowany?

Bakłażan faszerowany rewelacyjnie smakuje solo. Jednak jeśli chcemy, możemy również podać go w towarzystwie:

  • świeżego pieczywa – to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Pieczony bakłażan rewelacyjnie komponuje się z kromką chleba, bułką lub ciabattą,
  • sałatki – najlepiej przygotować ją na bazie świeżych warzyw np. pomidora, ogórka, papryki,
  • grzanek ziołowych z piekarnika – to świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowego chleba. Wystarczy posmarować kromki masłem, posypać przyprawami i upiec,
  • sosów – idealnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, śmietanowy lub ziołowy.

Bakłażan faszerowany mięsem – czym możemy go wzbogacić?

Bakłażan faszerowany mięsem to prosty, smaczny i elegancki pomysł na obiad. Przepis na to danie możemy bez problemu modyfikować. W zależności od indywidualnych upodobań listę składników warto rozszerzyć o:

  • ryż – należy go ugotować, a następnie połączyć z farszem. Jego dodatek sprawi, że danie będzie bardziej sycące,
  • pieczarki – świetnie wzbogacą smak i aromat potrawy. Pokrojone wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia cebuli. Równie dobrze sprawdzą się tutaj inne grzyby np. maślaki, prawdziwki,
  • kaszę – polecamy sięgnąć po gryczaną, jaglaną lub kuskus. Produkt ten wspaniale podniesie wartość odżywczą naszego dania. To dobra alternatywa dla ryżu.
  • przyprawy – bakłażany z mięsem idealnie komponują się z oregano, bazylią, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi,
  • suszone pomidory – podkręcą nieco smak dania. Wystarczy, że je pokroimy, a następnie dodamy do farszu.

Faszerowany bakłażan – wersja wegetariańska

Farsz do bakłażana nie musi koniecznie składać się z mięsa. W wersji wegetariańskiej dania, składnik ten zamienimy na:

  • warzywa – np. cebula, papryka, pomidory, czosnek. Kroimy je w drobną kostkę, smażymy przez chwilę na oliwie, a następnie wypełniamy nimi bakłażany. Całość warto posypać startym serem,
  • soczewicę – należy ją ugotować i doprawić. Polecamy wymieszać ją z podsmażoną cebulką lub czosnkiem,
  • ryż – najlepiej przygotować go z sosem pomidorowym oraz mozzarellą. Zamiast ryżu równie dobrze sprawdzi się kasza.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne