Artur Rogalski
4.4 (241)
Fasolka szparagowa z bułką tartą to nasz polski wakacyjny klasyk. Świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów z rybą, kurczakiem lub jajkiem sadzonym. Idealnie komponuje się również z daniami z grilla. Można też potraktować ją samodzielną lekką potrawę – doskonałą na upalne dni. Przepis jest szybki i prosty, co sprawia, że smakiem fasolki z bułką i masłem możemy się cieszyć już w niecałe 30 min.
fasolka szparagowa żółta 500 g
sól 5 g
masło 125 g
bułka tarta 100 g
Fasolkę: myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki.
Artur Rogalski
Gotowanie: przekładamy fasolkę do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy łyżeczkę soli (5 g) i gotujemy przez 15 min do momentu, aż strąki będą miękkie.
Artur Rogalski
Odcedzanie: ugotowaną fasolkę przekładamy na sitko i odcedzamy z wody.
Artur Rogalski
Bułka tarta: w rondelku na małej mocy palnika roztapiamy masło. Dodajemy bułkę i podsmażamy do czasu, aż się zarumieni. Gorącym sosem polewamy ugotowane strączki. Tak przygotowana fasolka szparagowa z bułką tartą jest idealnym uzupełnieniem domowego obiadu.
Artur Rogalski
Porady
- W taki sam sposób przygotowujemy zieloną fasolkę szparagową.
- W wersji wegańskiej zamiast masła używamy oleju rzepakowego lub kokosowego.
- W myśl zasady zero waste warto samodzielnie przygotować bułkę tartą z suchych kromek pieczywa. Najszybciej i najłatwiej rozdrobnić je w malakserze, ale możemy także użyć tradycyjnej tarki o drobnych oczkach.
- Fasolkę możemy także ugotować na parze, co sprawi, że będzie bardziej aromatyczna i pełna smaku. Zachowa także więcej witamin i innych substancji odżywczych.
- Jeśli chcemy, aby fasolka była w całości obtoczona w bułce tartej, możemy przełożyć ją do rondelka z przygotowaną zasmażką lub wszystkie składniki wymieszać na patelni
- Dla wzmocnienia smaku można dodać do bułki tartej kolejne dwie szczypty soli.
Fasolka z bułką tartą idealnie uzupełnia potrawy z delikatnym, białym mięsem. Świetnie sprawdza się również w daniach wegetariańskich. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:
Gotowana fasolka zawiera niewielką ilość kalorii – to ok. 30–35 kcal na 100 g strąków. Jednak smażone masło i bułka tarta znacznie podnoszą wartość energetyczną potrawy. Średnio jedna łyżka takiego sosu zawiera ok. 250–300 kalorii, przy czym ilość zależy od rodzaju bułki.
Możemy jednak nieco zmodyfikować przepis, żeby zamiast pustych kalorii z pszennego pieczywa dostarczyć organizmowi więcej wartościowych składników odżywczych. W tym celu zamiast bułki pszennej sięgamy po zmielone płatki owsiane i płatki drożdżowe.
Jeśli mamy nadmiar fasoli z obiadu lub chcemy podać ją w mniej tradycyjny sposób, możemy skorzystać z następujących pomysłów:
Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 25% na kosmetyki dostępny na koicosmetics.pl. Oferta nie dotyczy zestawów. Szczegóły na stronie www.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.
Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.