Składniki (na 4 porcje):

– rolka ciasta francuskiego

– 300 g szpinaku

– 1 serek Twój Smak z czosnkiem

– 1 cebula (opcjonalnie)

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki masła

– jajko (roztrzepane, do posmarowania)

– 2 łyżeczki kminu rzymskiego

– pęczek szczypiorku

– sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie (35 minut):

Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle (jeśli chcesz, możesz też dodać pokrojoną w kostkę cebulę), następnie dołóż posiekany szpinak. Podgrzewaj na patelni, aż woda odparuje.

Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z serkiem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem oraz kminem rzymskim.

Rozwiń ciasto francuskie i wykrój okręgi o średnicy około 10 centymetrów. Na środku każdego połóż łyżkę farszu. Połącz brzegi i dociśnij je widelcem, tym samym robiąc zdobienie.

Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Więcej przepisów znajdziesz TU