Składniki (na 4 porcje):
– rolka ciasta francuskiego
– 300 g szpinaku
– 1 serek Twój Smak z czosnkiem
– 1 cebula (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki masła
– jajko (roztrzepane, do posmarowania)
– 2 łyżeczki kminu rzymskiego
– pęczek szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie (35 minut):
Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle (jeśli chcesz, możesz też dodać pokrojoną w kostkę cebulę), następnie dołóż posiekany szpinak. Podgrzewaj na patelni, aż woda odparuje.
Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z serkiem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem oraz kminem rzymskim.
Rozwiń ciasto francuskie i wykrój okręgi o średnicy około 10 centymetrów. Na środku każdego połóż łyżkę farszu. Połącz brzegi i dociśnij je widelcem, tym samym robiąc zdobienie.
Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Więcej przepisów znajdziesz TU