Dżem z czarnej porzeczki z jeżyną

Ocena:

4.52 (153)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Dżem z czarnej porzeczki podkręcony smakiem jeżyn i korzennych przypraw. To właśnie cynamon, kardamon i gałka sprawią, że owoce nabiorą wyjątkowego smaku. Punkt obowiązkowy do spiżarni z dżemami.

Składniki:

  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 kg jeżyn
  • szklanka likieru cassis
  • 75 dag cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu, gałki i pieprzu

Dżem z czarnej porzeczki z jeżyną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte, oderwane z gałązek porzeczki i jeżyny (najłatwiej robić to widelcem) mieszamy w rondlu z likierem, cukrem i przyprawami (można ich dodać więcej, jeśli lubimy pikantne nuty). Mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, mieszając, aż zniknie piana.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: dżem leśny

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne