Dynia faszerowana

Ocena:

4.49 (155)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Dynia faszerowana w środku z mięsem mielonym, warzywami, kaszą orkiszową, serami i nasionami słonecznika – to bogactwo pysznych składników. Do tej potrawy najlepiej wybierać niewielkie dynie, np. typu sweet dumpling lub hokaiddo. To z pewnością danie popisowe, które można podać na niedzielny obiad lub podjąć nim gości. Poniżej podajemy prosty przepis na dynię faszerowaną mięsem mielonym zapieczoną w piekarniku.

Składniki:

  • dynia  4 szt.

  • masło  60 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • seler naciowy  1 szt.

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • mięso mielone wieprzowe  250 g

  • białe wino  150 ml

  • szpinak  150 g

  • kasza orkiszowa  350 g

  • orzechy piniowe  100 g

  • natka pietruszki  4 gałązki

  • ser grana padano  200 g

Dynia faszerowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dyni: piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Z każdej dyni odcinamy kapelusz, a podłużne przecinamy wzdłuż na pół. Nasiona usuwamy łyżką, środek oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim dynie i do każdej wkładamy także po kawałeczku masła (łącznie ok. 2 łyżek).

  • Krok 2:

    Warzywa do farszu: cebulę, marchewkę i seler obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy resztę masła z dodatkiem oliwy, wrzucamy warzywa i liście szpinaku, smażymy je przez 5 min.

  • Krok 3:

    Mięso mielone: dorzucamy je do warzyw i smażymy przez 8–10 minut, mieszając. Wlewamy wino i pozwalamy mu odparować. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 3–4 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 4:

    Gotowanie kaszy: kaszę orkiszową gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie dodajemy ją do farszu, dorzucamy orzeszki pinii.

  • Krok 5:

    Pieczenie dyni: farsz przekładamy do wydrążonych dyni, przykrywamy odciętymi częściami i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Przed podaniem dynię faszerowaną posypujemy tartym serem żółtym (grana padano albo parmezan). 

Porady

  • Farsz do dyni można przygotować też z cielęciny, kurczaka lub posiekanej białej kiełbasy. Równie pyszna będzie też wegetariańska dynia faszerowana.
  • Orzeszki piniowe można zastąpić słonecznikiem lub innymi ulubionymi orzechami np. laskowymi, nerkowca lub włoskimi.
  • Dynię faszerowaną można zrobić również z pęczakiem, bulgurem, kuskusem lub kaszą gryczaną.
  • Ser żółty do dyni faszerowanej można dodać też pod koniec pieczenia, wtedy rozpuści się, tworząc pyszną otoczkę. Do takiej wersji pasuje starta mozzarella, cheddar lub gouda.
  • Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki to polecamy do farszu do dyni faszerowanej dodać pokrojoną papryczkę chili.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dynia faszerowana w wersji wegetariańskiej 

Dynię faszerowaną można przyrządzić w wielu różnych wariantach – w tym aspekcie ogranicza nas tylko kulinarna fantazja i dostępność składników. Dużą popularnością cieszy się faszerowana dynia wegetariańska. Do nadziewania możemy wykorzystać kaszę (np. jaglaną lub kuskus), kukurydzę, paprykę, cebulę, wyrazisty w smaku ser (np. gorgonzolę lub fetę), pomidory. Zamiast mięsa może pojawić się jego roślinny odpowiednik lub tofu. Wierzch dyni faszerowanej możemy posypać uprażonymi ziarnami słonecznika, migdałami, orzeszkami piniowymi i zieleniną, np. świeżą bazylią, natką pietruszki, cebulą dymką czy liśćmi szałwii bądź mięty.

 

Jaka dynia do faszerowania?

Do faszerowania najlepiej wykorzystać dynię typu sweet dumpling, która charakteryzuje się kulistym kształtem i kremowobiałym kolorem z głębokimi bruzdami. Ma ona intensywnie pomarańczowy miąższ, który jest bardzo słodki i niezwykle soczysty. Nadaje się do faszerowania, ponieważ ma niewielki rozmiar. Niestety nie jest ona tak powszechnie dostępna, jak inne odmiany.

Do nadziewania możemy wykorzystać również dynię piżmową, która ma kształt gruszki i również osiąga nieduże rozmiary. Charakteryzuje się ona słodko–maślanym smakiem, dzięki temu bardzo dobrze nadaje się do pieczenia. Dodatkowo ma ona bardzo cienką skórkę, której nie trzeba obierać, co jest jednym z atutów tej odmiany dyni.

Pisząc o dyniach idealnych do faszerowania nie sposób nie wspomnieć o japońskiej dyni hokkaido. Cechuje się ona pomarańczowym kolorem skórki i miąższu. Ma cienką, jadalną skórkę, co szczególnie dobrze sprawdza się przy dyni pieczonej w całości. To najmniejsza z odmian. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne