Ciasto drożdżowe z porzeczką

Ocena:

4.47 (200)

  • 3 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe z porzeczką to prawdziwy smak lata! Idealnie wyrośnięte, puszyste i miękkie, zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Aby je zrobić potrzebujecie tylko kilku prostych składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Jak zrobić ciasto drożdżowe jak z babcinej kuchni? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

  • mąka pszenna  170 g

  • drożdże  20 g

  • cukier  70 g

  • jajka  1 szt.

  • mleko  125 ml

  • masło  30 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • czarna porzeczka  200 g

  • cukier puder  50 g

Ciasto drożdżowe z porzeczką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto drożdżowe z porzeczką: Mąkę przesiewamy do miski, następnie robimy w niej dołek, kruszymy tam drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Delikatnie wszystko mieszamy i odstawiamy rozczyn na 30 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i rozpuszczone masło. Wszystko miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

    Mąka ciasto drożdżowe
  • Krok 2:

    Pieczenie: Po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy je do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wysypujemy czarną porzeczkę i odstawiamy na 30 minut do ostatniego wyrastania. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez 40 minut. Upieczone ciasto drożdżowe z porzeczką studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

    Czarne porzeczki

Porady

  • Ciasto drożdżowe z porzeczką dobrze smakuje zarówno w wersji z czerwonymi, czarnymi, jak i białymi porzeczkami. Można też zrobić miks wszystkich kolorów i dodać je razem do ciasta.
  • Aby ciasto drożdżowe z porzeczką dobrze wyrosło, należy odstawić je w suche i ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej nawet na 2-3 godzin. 
  • Jeśli chcecie nieco odchudzić ciasto drożdżowe z porzeczką, zastąpcie większość cukru ksylitolem lub erytrytolem. Ważne jednak, aby użyć odrobiny cukru do rozrobienia początkowego zaczynu, żeby drożdże zaczęły pracować. 
  • Świeże drożdże można zamienić na suszone, jednak należy zmniejszyć ich ilość. W tym przepisie 10 gramów świeżych drożdży zastępujemy 5 gramami drożdży suchych. 
  • Upieczone ciasto drożdżowe z porzeczką można przechowywać nawet do 5 dni. Ważne, aby było trzymane pod przykryciem lub owinięte folią, aby nie wyschło. Ten rodzaj ciasta można też z powodzeniem zamrozić. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe z porzeczką - dodatki

Ciasto drożdżowe z porzeczką możemy dodatkowo wzbogacić na wierzchu kruszonką lub kratką z ciasta kruchego. Najprostszą kruszonkę przygotujemy mieszając mąkę, masło i cukier z proporcji 2:1:1, czyli równe części masła i cukru, a do tego podwójna ilość mąki. Pysznym pomysłem jest także kruszonka orzechowa, w której część mąki zastępujemy drobno sproszkowanymi orzechami włoskimi, migdałami lub wiórkami kokosowymi. 

Jeśli wolicie lekkie ciasta z chrupiącą skórką, dodajcie na wierzchu ciasta bezę. Może być to zarówno klasyczna krucha beza francuska, jak i bardziej klejąca beza włoska czy zaparzana beza szwajcarska. Ciasto z porzeczką i bezą zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. 

Doskonale smakuje też ciasto z porzeczkami i budyniem, a także takie z dodatkiem kremu na bazie bitej śmietany, serka mascarpone, a nawet kaszy manny

Innym pomysłem na urozmaicenie ciasta drożdżowego z porzeczką jest czekolada. Można ją dodać zarówno do środka ciasta, (krojąc tabliczkę na drobne kawałki lub używając specjalnych groszków czekoladowych), jak i oblać nią ciasto na wierzchu. Sprawdzonym dodatkiem, który zawsze dobrze smakuje, będzie też szybki lukier z cukru pudru i soku z cytryny. 

Czarna porzeczka - przepisy 

Co zrobić z czarnej porzeczki, aby jak najlepiej wykorzystać jej potencjał w kuchni? Ten owoc to prawdziwa skarbnica nie tylko smaku, ale i witamin, dlatego warto dodawać go do wszystkich dań, deserów i napojów. Przepisy z porzeczkami wciąż mnożą się w sieci i książkach kucharskich, co sprawia, że ciężko zdecydować się na jeden. Od czego więc zacząć przygodę z porzeczkowym menu? Najczęściej spotykamy je jako składnik drożdżówek, kruchych rogalików albo wypieków z ciasta francuskiegoMy szczególnie polecamy kremowy i aksamitny sernik z porzeczkami. Tym, którzy szukają receptury na błyskawiczny deser z pewnością posmakują natomiast muffinki z porzeczkami.

A jeśli od deserów wolicie dania na słono, koniecznie przetestujcie przepis na risotto z porzeczkami, kozim serem i prosecco. Porzeczki świetnie urozmaicą też wszelkiego rodzaju świeże sałatki, na przykład z kurczakiem czy serem feta. Z tych owoców wyczarujecie też fantastyczne sosy, dżemy i konfitury, które pysznie sprawdzą się nie tylko do kanapek czy naleśników, ale i do wytrawnych dań mięsnych... a sycący posiłek najlepiej zakończyć kieliszkiem nalewki porzeczkowej.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne