Dorsz z salsą z mango

Ocena:

4.47 (198)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 330 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 4 dzwonka dorsza (po 20 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • sól, pieprz
  • SALSA:
  • mango
  • strąk papryki
  • 2 dymki
  • czerwona papryczka chili
  • ogórek
  • łyżka posiekanej kolendry
  • 3 łyżki soku z limonki

Dorsz z salsą z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ocet wymieszać z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym, oliwą, imbirem, solą i pieprzem.
  • Rybę posmarować marynatą, odstawić na godzinę.
  • Salsa: mango obrać, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, również pokroić w małą kostkę. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Ogórek umyć, pokroić w plasterki. Mango, paprykę, dymkę, chili, ogórek, kolendrę, sok z limonki dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dzwonka ryby osączyć z marynaty, ułożyć na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować marynatą. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Rybę podawać gorącą z salsą z mango i pszenną bułką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne