Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 30 minut
Porcja: 235 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
80 dag filetów z dorsza bez skóry
2–3 marchwie
2 papryki
2 cebule
pietruszka korzeniowa
mały seler korzeniowy
szklanka bulionu warzywnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z 1 cytryny
4 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz
Dorsz w jarzynach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki umyć, oczyścić z nasion i białych błon, drobno pokroić. Cebule obrać, drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, włożyć rozdrobnione warzywa i mieszając smażyć 5 minut, aż zmiękną. Zalać je bulionem i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Filety usmażyć na złoto z obu stron na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Połowę warzyw ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Na warstwie warzyw rozłożyć filety i przykryć je równomiernie pozostałymi warzywami. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 200°C.