Fot. i stylizacje: BBS STUDIO
4.52 (142)
Zakwas na żurek z mąki żytniej to podstawa tradycyjnej zupy o wyraźnie kwaśnym, wyrazistym smaku. Trzeba nastawić go z okołotygodniowym wyprzedzeniem, żeby nabrał odpowiednich właściwości. Przepis jest banalnie prosty, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich? Podpowiadamy, jak zrobić zakwas na żurek - gwarantujemy, że zapomnicie o tym sklepowym.
mąka żytnia 90 g
woda 500 ml
czosnek 5 ząbki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 10 szt.
Przygotowanie: gotujemy wodę, zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy czosnek, rozgniatamy go.
Łączenie składników: do dużego słoika lub glinianego garnuszka wlewamy przegotowaną, ostudzoną wodę. Wsypujemy mąkę żytnią (typ 2000). Dorzucamy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy, nie powinno być grudek mąki. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 6-7 dni.
Kiszenie zakwasu: tym czasie, każdego dnia (2 lub 3 razy dziennie) mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Zwykle czekamy około 6-7 dni, jednak już piątego dnia możemy zacząć próbować zakwasu i zdecydować czy jest dla nas odpowiednio kwaśny, czy chcemy dać mu jeszcze kilka dni.
Przechowywanie: gotowy zakwas na żurek przecedzamy z ząbków czosnku i przypraw, a następnie przelewamy do czystej butelki lub słoika. Szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Porady
- Jak sprawdzić, kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Najlepiej za pomocą węchu. Dobry powinien mieć zapach podobny do wody po ogórkach kiszonych. Jeśli wyczuwamy nieprzyjemną ziemistą woń, to znaczy, że spleśniał i nie nadaje się już do spożycia.
- Jeśli nie lubimy bardzo wyrazistego i kwaśnego żurku, możemy skrócić czas kiszenia zakwasu z 7 do 5 dni. Po takim czasie będzie już gotowy, jednak jeszcze nieco delikatniejszy.
- Gotowy zakwas na żurek wielkanocny powinno przechowywać się w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyć w ciągu 2 tygodni. Warto jednak sprawdzać jego zapach i kontrolować czy się nie psuje.
- Na bazie takiego zakwasu, przygotujemy zarówno żurek staropolski, świętokrzyski, jak i żurek śląski. Z tej samej bazy wyczarujemy też żurek wegański. Jeśli chcecie przygotować barszcz biały, należy już wykorzystać inny przepis, gdyż receptury te różnią jednym ważnym składnikiem, a mianowicie użytą mąką.
Zobacz także przepis na zakwas na barszcz biały.
Jak zrobić zakwas na żurek? To banalnie proste zadanie, które zajmuje tylko kilka minut, a potem wymaga już tylko cierpliwego czekania. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, żeby na pewno wyszedł:
Jeśli nie zdążyliśmy nastawić zakwasu na czas, to nic straconego. Są sposoby na przyspieszenie procesu kiszenia, wystarczy dodać do podstawowych składników:
Szukacie jeszcze szybszej opcji na ostatnią chwilę? Nie wszyscy wiedzą, że można zrobić zakwas na żurek z zakwasu na chleb. Jeśli więc przygotowujemy domowe pieczywo i mamy pod ręką zaczyn na chleb, nie musimy szykować oddzielnego zakwasu na żurek i czekać tygodnia, a zaledwie pół doby. Wystarczy, że do chlebowego zakwasu dodamy odrobinę mąki żytniej razowej typ 2000, letnią wodę, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.