Lody malinowe

Ocena:

4.47 (200)

  • 4 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Lody malinowe bez dodatku jajek to sposób na idealny mrożony deser. Dodatek śmietanki sprawi, że wyjdą aksamitne, kremowe i delikatne. W przepisie wykorzystujemy maszynkę do lodów, ale podpowiadamy także, jak zrobić pyszny deser bez niej. Będzie na pewno o wiele smaczniejszy niż słodkości kupione w sklepie. Zobaczcie, jak zrobić domowe lody malinowe na upalne dni dla całej rodziny. 

Składniki:

  • maliny  400 g

  • śmietana kremówka  300 ml

  • cukier  60 g

Lody malinowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Maliny: myjemy, przekładamy do garnuszka z grubszym dnem i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż owoce zaczną bulgotać. Gdy maliny się rozpadną, studzimy je i przecieramy przez sitko.  

    Maliny
  • Krok 2:

    Śmietana: 100 ml kremówki dodajemy do wystudzonego syropu z owoców i chłodzimy. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera, a następnie łączymy z bazą malinową.

    Bita śmietana
  • Krok 3:

    Lody malinowe: owoce ze śmietanką przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia. Deser umieszczamy w plastikowym, zamykanym pojemniku i wkładamy do zamrażarki na 3–4 godziny. 

    Lody malinowe

Porady

  • Aksamitne lody to zasługa przecierania owoców przez sitko. Możemy je po prostu zmiksować za pomocą ręcznego blendera, jeśli nie przeszkadzają nam pestki. 
  • Osobom na diecie polecamy domowe lody malinowe z jogurtem. Wystarczy zmiksować oba składniki i umieścić je w zamrażarce. Nie musimy dodawać cukru, ale jeśli owoce są kwaśne, użyjmy niskokalorycznego słodzika, takiego jak ksylitol lub erytrol.  
  • Ponieważ nasz przepis na lody malinowe nie zawiera jajek, z łatwością można je przekształcić w wegański deser. Łasuchy, które nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego, mogą zastąpić śmietankę mleczkiem kokosowym
  • Jeśli nie posiadamy specjalnej maszynki, lody z malin możemy przygotować również bez jej użycia. Masę z owoców i śmietanki wstawiamy wtedy do zamrażarki w metalowej lub szklanej misce i co 30 minut mieszamy rózgą lub miksujemy, żeby rozbić kryształki lodu. Możemy także zrobić lody na patyku, jeśli dysponujemy przeznaczoną do tego foremką. 
  • Domowe lody z malin należy wyciągnąć z zamrażarki około 20 minut przed podaniem, żeby lekko zmiękły. Najlepiej nakładać je za pomocą specjalnej łyżki (gałkownicy) i serwować w pucharkach lub wafelkach. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do innych deserów, na przykład szarlotki lub tarty z rabarbarem
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lody malinowe – przepis tradycyjny z jajkami 

Pierwszą współczesną recepturę na lody obmyślił renesansowy architekt Bernardo Buontalenti. Zamroził miksturę jajek, mleka i miodu z odrobiną wina, tym samym kładąc podwaliny pod uwielbiane przez wszystkich włoskie gelato. Do dziś przyrządzamy lody na bazie tych składników, chociaż podstawowa receptura była przez wieki modyfikowana i pojawiło się wiele wariacji na jej temat. Żeby zrobić tradycyjne lody malinowe, trzeba przygotować kogel-mogel, ucierając żółtka z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy go do ciepłej śmietanki lub tłustego mleka. Powstaje w ten sposób angielski krem lub sos waniliowy (custard), który jest bazą naszego deseru. Następnie mieszamy go z musem malinowym i przekręcamy w maszynce lub zamrażamy.  

Jak zrobić lody malinowe – sorbet? 

To chyba najprostszy przepis na orzeźwiający, owocowy deser, który przyda się w gorące, letnie dni. To doskonałe rozwiązanie dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Wystarczy zmiksować owoce z prostym syropem. Można także podgrzać maliny z cukrem, żeby się dobrze rozpuścił i dodać sok z cytryny. Taką miksturę wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Kilka razy, w równych odstępach czasu, mieszamy sorbet, żeby uzyskać jednolitą strukturę. Poza sezonem możemy bez problemu przyrządzić lody malinowe z mrożonych malin. Polecamy też prosty przepis na orzeźwiający sorbet truskawkowy

Lody o nietypowym smaku  

Każdy z nas z pewnością niejednokrotnie jadł lody truskawkowe, czekoladowe, śmietankowe i tym podobne. Coraz częściej możemy też spotkać w cukierniach zimne desery przypominające w smaku nasze ulubione i znane batoniki lub ciasteczka. Warto jednak wiedzieć, że istnieje mnóstwo ciekawych, oryginalnych przepisów na lody, z którymi wcześniej prawdopodobnie nie mieliśmy styczności. Taki deser także możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Oto kilka receptur wartych uwagi: 

  • domowe czarne lodydzięki dodatkowi czarnego sezamu przybierają ciemną barwę, a aromatyczne nasiona dodatkowo podbijają ich smak. Przygotowuje się z zaledwie 3 składników, a efekt końcowy naprawdę zachwyca. 
  • lody szparagowo-miętowe – to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przepisów. Brzmi niewiarygodnie, ale uwierzcie nam, że zakochacie się zarówno w orzeźwiającym smaku tego deseru, jak i w jego pięknym zielonym kolorze. 
  • lody bazyliowe – pasują zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Sprawdzą się także jako przekąska, która odświeża podniebienie między daniami. Podkręcą smak owocowych smoothie i koktajli. Możliwości jest zaskakująco dużo.  

Wybierzcie swój ulubiony smak lodów i przygotujcie niespodziankę dla bliskich. Niezależnie od tego, czy wybierzecie domowe lody malinowe czy inne oryginalne przepisy, gwarantujemy, że takiego deseru z duszą nie zapomną na długo. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne