Czekoladowa rolada z bananami

Ocena:

4.51 (178)

  • 40 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Zakręcona czekoladowa rolada wypełniona waniliowym twarożkiem z nutą likieru pomarańczowego i bananami - smakuje przepysznie na deser i specjalne okazje.

Składniki:

  • białka  4 szt.

  • żółtko  4 szt.

  • cukier  115 g

  • cukier waniliowy  2 szt.

  • sól  3 g

  • mąka  125 g

  • kakao  50 g

  • twaróg  250 g

  • jogurt naturalny  150 ml

  • śmietana kremówka  200 ml

  • banany  2 szt.

  • sok z cytryny  30 ml

  • likier pomarańczowy  40 ml

Czekoladowa rolada z bananami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 225°C. Żółtka z dwoma łyżkami wody ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i kakao przesiewamy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Po wyjęciu zsuwamy ciasto na wilgotną ściereczkę i zwijamy razem z pergaminem w roladę. Zostawiamy do ostudzenia.

  • Krok 2:

    Na wypełnienie: twarożek ucieramy z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Trzy łyżki bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego, a resztę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Obrane banany przecinamy wzdłuż na ćwiartki, odcinając końce. Skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Krok 3:

    Ciasto rozwijamy, skrapiamy likierem i smarujemy kremem serowym. Kawałki bananów układamy wzdłuż jednego z brzegów ciasta, które ponownie zwijamy w roladę, poczynając od brzegu z owocami. Wierzch rolady dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi plasterkami banana.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: serowa rolada ze szpinakiem i grzybami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne