Zapiekanka z cukinią i pomidorami

Ocena:

4.44 (162)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka z cukinią i pomidorami to pyszny pomysł na lekkie i zdrowe danie idealne na upalne dni. Soczyste pomidory i chrupiąca cukinia w aksamitnym serowym sosie tworzą idealną kompozycję smaków. Aby wyczarować ten efektowny posiłek, wystarczy tylko kilka składników i dosłownie chwila spędzona w kuchni. Jak to zrobić? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na cukiniową zapiekankę, która oczaruje wszystkich! 

Składniki:

  • cukinia  3 szt.

  • pomidor  7 szt.

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • bazylia  1 pęczek

  • sery  150 g

  • śmietana  125 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Zapiekanka z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie zapiekanki z cukinią i pomidorami: cukinie dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy w cienkie plastry. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie przekrajamy na pół.

  • Krok 2:

    Pieczenie zapiekanki z cukinią i pomidorami: formę do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w niej warzywa. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy śmietaną wymieszaną z tartym serem. Zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Porady

  • Zapiekanka z cukinią i pomidorami świetnie smakuje na ciepło, ale może być też dobrą przekąską na zimno. W takiej formie można zabrać ją jako drugie śniadanie do szkoły lub lunch do pracy.
  • Do tego przepisu można użyć sera tartego lub w plastrach. Aby zapiekanka z cukinią byłą bardziej wyrazista, można dodać do niej ser o mocniejszym aromacie, taki jak lazur, gorgonzola czy camembert.
  • Cukinia pieczona z pomidorami może być przygotowana również w małych kokilkach. W takiej formie idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na ciepło dla gości.
  • Jeśli chcecie, aby cukinia zapiekana z pomidorami była bardziej chrupiąca i przypieczona, możecie wcześniej zgrillować plasterki warzywa na patelni i dopiero wtedy zapiec je razem z innymi składnikami w piekarniku. Taka grillowana cukinia doda daniu nie tylko przyjemnej chrupkości, ale i mocniejszego aromatu oraz smaku.

Lubisz zapiekanki? Wypróbuj też tę z kurczakiem i brokułami!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka z cukinią i pomidorami - przepis podstawowy i dodatki

Zapiekanka z cukinią i pomidorami to danie, które robi się dosłownie w mgnieniu oka, dlatego zyskała już wielu fanów. Do jego bazowej wersji wystarczą tylko warzywa i jajko. Do takiej podstawy warto jednak dodawać przeróżne przyprawy, zioła, sery i mięsa, które jeszcze bardziej wzbogacą smak i zapach dania. 

Mięsożercy do zapiekanki mogą dodatkowo dorzucić podsmażone wcześniej mięso mielone lub kawałki kurczaka, indyka czy wołowiny. W wersji wegetariańskiej, do cukinii idealnie będą pasowały podsmażone pieczarki, plastry bakłażana lub różyczki brokuła. Świetnym dodatkiem do obu wariantów są także czarne lub zielone oliwki, kapary czy suszone pomidory

Dobrym pomysłem na doprawienie dań z cukinii będą też różnego rodzaju sosy. Do jajecznej masy warto dodać kilka kropli słonego sosu sojowego, ostrego tabasco, dymnego barbecue lub wyrazistego worcestershire. Jeśli chodzi o przyprawy, rozmącone jajko najlepiej smakuje ze świeżo mielonym pieprzem, a także szczyptą tymianku lub rozmarynu, suszonym czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeśli lubicie bardziej pikantne smaki, dodajcie jeszcze posiekaną papryczkę chilli lub szczyptę pieprzu kajeńskiego. Gotową zapiekankę warto skropić oliwą z oliwek, która nie tylko doda smaku i aromatu, ale także sprawi, że zapiekanka z cukinią będzie na wierzchu rumiana i chrupiąca.

Inne przepisy na zapiekanki

Zapiekanki można przygotować na dziesiątki sposobów, na bazie rozmaitych składników i sosów. Dzięki tej różnorodności, przepisy na nie mnożą się od lat w książkach kucharskich i Internecie. Które receptury szczególnie warto wypróbować? Najpopularniejszymi rodzajami zapiekanek są te ziemniaczane, makaronowe i warzywne. Często przygotowuje się także takie dania na cieście kruchym lub francuskim. Podstawą takiego dania może być jednak również kasza, ryż i soczewica czy ciecierzyca. 

Takie danie jest więc doskonałym pomysłem na gotowanie w stylu zero waste, czyli z wykorzystaniem resztek z lodówki. Bazą do zapiekanki mogą być kartofle z wczorajszego obiadu czy makaron ugotowany do zupy poprzedniego dnia. Do tego dorzucamy składniki, które akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzą się tutaj końcówki wszelkiego rodzaju wędlin, kiełbas, kabanosów czy szynki. Warto dorzucić też zalegające w lodówce plastry lub kawałki sera żółtego, pleśniowego, fety czy mozzarelli. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne