Anna Galuhn

Comber jagnięcy

Ocena:

4.49 (201)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Comber jagnięcy to niezwykle delikatne mięso z wyższej półki. W jej perfekcyjnym przygotowaniu prześcigają się najlepsze restauracje. Dzięki prostym wskazówkom uda nam się zrobić równie doskonałe porcje w domowym piekarniku. Tym razem stawiamy na naturalny smak jagnięciny, który wydobędziemy dzięki sposobowi obróbki. Przyprawy i zioła są opcjonalne. Pieczony comber jagnięcy najlepiej smakuje z ziemniakami i ostrym sosem w stylu barbecue.

Składniki:

  • jagnięcina  750 g

  • sól  5 g

  • olej  10 ml

Comber jagnięcy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: wyjmujemy z lodówki i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym i odkładamy, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie nacieramy solą.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 150°C.

  • Krok 3:

    Obsmażanie mięsa: na patelni rozgrzewamy olej i w wysokiej temperaturze smażymy comber – najpierw kostkami do góry, a następnie poziomo przez ok. 4 min z każdej strony.

  • Krok 4:

    Pieczenie: obsmażone mięso wstawiamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 30 min.

  • Krok 5:

    Krojenie: od razu po wyjęciu z piekarnika przykrywamy comber folią aluminiową i zostawiamy na 7 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i kroimy mięso na porcje.

  • Krok 6:

    Podawanie: comber jagnięcy serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i sosem barbecue.

Porady

  • Postępując zgodnie z przepisem otrzymamy comber pieczony w stopniu medium rare – mięso powinno być lekko różowe w środku. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wypieczone kąski, pieczemy mięso o 30 min dłużej – najpierw pod folią, a potem bez przykrycia, w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę.
  • Żeby pieczeń była bardziej aromatyczna możemy dodać zioła, takie jak estragon, cząber lub kminek.
  • Obsmażanie mięsa to ważny etap, którego lepiej nie pomijać. W ten sposób zamykamy w chrupiącej skórce soki, a dzięki nim comber jest pyszny i soczysty w środku.
  • W zależności od wielkości mięsa, kroimy je na porcje z jedną lub dwiema kostkami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co to jest comber jagnięcy?

Comber to delikatne i soczyste mięso, pochodzące z odcinka lędźwiowo–krzyżowego. Po oddzieleniu od tuszy powstają apetyczne porcje o owalnym kształcie. W restauracjach najczęściej podawane są z kością, ale możemy oddzielić je od kości, żeby przygotować steki.

Jagnięcina to rodzaj baraniny pozyskiwanej ze zwierząt pomiędzy 6 a 12 miesiącem życia. Comber jagnięcy uważany jest za najbardziej wartościowy fragment tuszy. Doskonale smakuje nie tylko z piekarnika, ale także z grilla lub w gulaszu w stylu Irish stew.

W czym marynować jagnięcinę?

Jeśli planujemy przygotować comber pieczony w ziołach lub z dodatkiem papryki, czosnku czy kminku, warto przygotować marynatę. Dzięki niej mięso lepiej przejdzie smakiem dodatków. Przyprawy mieszamy z olejem lub oliwą z oliwek. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.

Do marynowania mięs i warzyw doskonale sprawdzają się woreczki strunowe, pod warunkiem, że zostały wykonane z materiałów przystosowanych do kontaktu z żywnością.

Z czym podać comber jagnięcy?

W restauracjach comber najczęściej serwowany jest w towarzystwie zapiekanych ziemniaków lub kremowego purée z warzyw. Obok znajdziemy grillowane warzywa i słodko–ostry sos. Poniżej lista sprawdzonych dodatków, które zachwycą naszych gości:

  • purée z pietruszki i ziemniaków – to świetna alternatywa dla klasycznego purée o nieco bardziej intensywnym, ale nadal delikatnym smaku,
  • purée z batatów – słodsza wersja ziemniaków o intensywnym kolorze pomarańczy, świetnie smakuje z dodatkiem papryki i gałki muszkatołowej,
  • sos balsamiczny – ten popularny dodatek możemy przygotować samodzielnie z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek. Po zredukowaniu (podgrzewanie na małym ogniu) uzyskamy gęsty krem balsamiczny,
  • sos barbecue – idealny dodatek do pieczonych mięs i dań z grilla. Dzięki odpowiedniej proporcji składników, doskonale łączy słodki, słony i ostry smak.

Comber jagnięcy możemy podać również z klasyczną surówką z białej kapusty lub w nieco bardziej orientalnym stylu – z sałatką tabuleh na bazie kaszy bulgur i świeżych warzyw.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne