Babka kokosowa

Ocena:

4.44 (206)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Babka kokosowa to aromatyczny, puszysty wypiek, idealny na Wielkanoc, ale nie tylko. Tradycyjne ucierane ciasto wystarczy wzbogacić mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi, żeby deser nabrał zupełnie innego wyrazu. To ciekawa, egzotyczna alternatywa dla klasycznego, świątecznego wypieku. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza babka kokosowa – wilgotna i lekka. 

Składniki:

  • masło  250 g

  • cukier  200 g

  • ekstrakt waniliowy  3 ml

  • mąka pszenna  300 g

  • mleko kokosowe  250 ml

  • wiórki kokosowe  120 g

  • jajka  4 szt.

  • proszek do pieczenia  8 g

  • cukier puder  170 g

  • sok z cytryny  20 ml

Babka kokosowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia. Piekarnik nastawiamy na 160°C. Dużą foremkę na babkę z kominem smarujemy odrobiną oleju i oprószamy mąką.  

  • Krok 2:

    Masa: miękkie masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy dosyć długo, tak żeby powstała puszysta, jasna masa. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Zmniejszamy obroty i dolewamy 200 ml mleka, a następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i 90 g wiórków kokosowych.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Wyjmujemy je na blat kuchenny i studzimy. 

  • Krok 4:

    Lukier: cukier puder przesiewamy przez sitko. Mieszamy go z pozostałym mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny na gładką polewę.  

  • Krok 5:

    Babka kokosowa: wystudzone ciasto wyjmujemy ostrożnie z foremki i układamy na paterze. Polewamy je lukrem i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Porady

  • Mleko kokosowe możemy zastąpić zwykłym krowim mlekiem lub innym napojem roślinnym. Egzotyczny smak uzyskamy wtedy za sprawą wiórków, a jeśli czujemy się wyjątkowo odważni, możemy nasączyć ciasto likierem kokosowym. 
  • Wystarczy, że wyeliminujemy z przepisu mąkę pszenną i zastąpimy ją mąką kokosową, żeby wypiek stał się odpowiedni dla osób, które nie tolerują glutenu lub chorują na celiakię. Babka z mąki kokosowej to także świetny pomysł na lekki, niskokaloryczny deser.   
  • Kokosowe ciasto może przybrać różne kształty. Jeśli nie mamy specjalnej formy z kominem, użyjmy keksówki lub tortownicy. 
  • Ucieranie masła z cukrem i jajkami to kluczowy krok, dzięki któremu powstanie najlepsza babka kokosowa – wilgotna, puszysta i lekka. Dlatego bardzo ważne jest, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej trudno będzie nam uzyskać jednolitą, kremową konsystencję, a na dodatek masa może się zważyć.  
  • Babka kokosowa na oleju to rozwiązanie dla tych, którzy unikają laktozy. W tej wersji możemy zamienić kolejność miksowania składników. Najpierw ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do niej cienkim strumieniem olej. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babka kokosowa – jak ją ozdobić? 

Szybka babka kokosowa zachwyca swoją prostotą. To ucierane ciasto przyrządza się błyskawicznie, a wierzch wystarczy polać najprostszym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Świetnie komponuje się także z takimi dodatkami jak: 

  • lukier królewski – lekki i aksamitny, powstaje na bazie białek i cukru. Świetnie sprawdza się do dekoracji wszelkich ciasteczek, tortów i babek. Posypany wiórkami kokosowymi nabierze nowego charakteru  
  • bakalie – możemy posypać ciasto dowolnymi suszonymi owocami lub orzechami, które dobrze komponują się z egzotycznym aromatem. Babka z kokosem pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole udekorowana na przykład kandyzowaną skórką pomarańczową lub migdałami. 
  • polewa czekoladowa – na bazie śmietanki kremówki lub kokosowej, która pogłębi aromat ciasta. Najlepiej sprawdzi się biała czekolada, która nada babce elegancki, odświętny wygląd, ale możemy także użyć czekolady mlecznej. Polewa kakaowa z olejem kokosowym to równie ciekawe rozwiązanie.  
  • polewa z likierem malibu – ten słodki alkohol na bazie białego rumu idealnie pasuje do babki kokosowej. Wymieszany z płynną białą czekoladą z pewnością podbije Wasze podniebienia.  

Wielkanocna babka z kokosem i inne świąteczne inspiracje 

Babka ucierana lub drożdżowa to tradycyjny świąteczny wypiek, który występuje pod wieloma postaciami. Istnieje niezliczona liczba przepisów na ten efektowny deser, ponieważ do piaskowej bazy możemy dodać właściwie każdy składnik smakowy. Na wielkanocnym stole świetnie zaprezentują się między innymi: 

  • babka pomarańczowa – aromatyczny, cytrusowy wypiek, który nieodmiennie kojarzy się ze świętami, ale można go przygotować o każdej porze roku. Równie dobrze możemy wykorzystać inne kwaskowe owoce, takie jak grejpfrut lub limonka. 
  • babka serowa – gęste, twarogowe ciasto połączone z kwaskowym, cytrusowym lukrem jest jednocześnie sycące i puszyste. Równie dobrze możemy połączyć dwa przepisy, żeby powstała pyszna, wilgotna babka kokosowa z serem. 
  • babka majonezowa – taki składnik ciasta może niektórych zaskoczyć, ale zastępuje on po prostu tłuszcz, czyli masło lub olej. Dzięki niemu wypiek jest wyjątkowo wilgotny.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne