Ciasto wegańskie z figami, bez pieczenia

Ocena:

4.48 (147)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ciasto bez pieczenia, a w dodatku ciasto wegańskie? Mamy taki prosty przepis. Słodki spód z orzechów, daktyli, krem z nerkowców i apetyczne plastry fig. Gotowe ciasto wegańskie zniknie błyskawicznie!

Składniki:

  • orzechy włoskie  125 g

  • migdały  60 g

  • wiórki kokosowe  60 g

  • figi  90 g

  • daktyle  90 g

  • woda  8 ml

  • cynamon  3 g

  • orzechy nerkowca  90 g

  • mleko kokosowe  125 ml

  • syrop klonowy  20 g

  • esencja waniliowa  7 kropli

  • wiórki kokosowe  45 g

Ciasto wegańskie z figami, bez pieczenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód: wszystkie składniki łączymy w malakserze i miksujemy, aż mieszanina zacznie się kleić między palcami. Płaską blachę o wym. 10,5x20,5 cm wylepiamy folią, przekładamy masę do formy, ostrożnie rozprowadzamy, mocno przyciskając płaską łopatką, aż spód będzie wyrównany. Wstawiamy do zamrażarki.

  • Krok 2:

    Krem: namoczone i osączone orzechy nerkowca przekładamy do malaksera, miksujemy kilka minut. Następnie powoli dodajemy mleko kokosowe, syrop klonowy i esencję waniliową. Miksujemy, aż mieszanina stanie się bardzo gładka i kremowa. Dodajemy wiórki kokosowe i pulsacyjnie łączymy.

  • Krok 3:

    Orzechowy spód wyjmujemy z zamrażarki, rozsmarowujemy na nim równą warstwą krem kokosowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz., aby krem stężał. Bazę możemy przechowywać w zamrażarce, wyjmujemy na 15 min przed podaniem. Dekorujemy plasterkami świeżych fig.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne