iStock
4.46 (158)
Sernik Izaura to połączenie ciasta czekoladowego z pysznym śmietankowym sernikiem. Ciasto jest klasykiem z lat 80. Świadczy o tym jego nazwa, która odnosi się do brazylijskiej telenoweli, którą z wypiekami na twarzy śledziły nasze babcie. Jednak bez względu na telewizyjne konotacje, sernik Izaura z polewą czekoladową po prostu smakuje wyśmienicie.
masło 300 g
cukier 400 g
kakao 50 g
jajka 9 szt.
mąka pszenna 350 g
proszek do pieczenia 10 g
twaróg 1 kg
budyń waniliowy 40 g
śmietana kremówka 100 ml
czekolada deserowa 100 g
wiórki kokosowe 40 g
Masa kakaowa: w rondelku na wolnym ogniu roztapiamy 200 g masła, 200 g cukru i kakao. Cały czas mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Pianka z białek: do osobnych naczyń rozdzielamy białka od żółtek z 4 jajek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Łączenie składników: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i 4 żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie po łyżce dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Masę na ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Twaróg: należy go trzykrotnie zmielić lub zblendować na gładką masę.
Masa serowa: do miski wbijamy 5 jajek i ucieramy z pozostałym cukrem przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy miękkie masło (100 g) i dalej miksujemy. Następnie po łyżce dokładamy ser, a na koniec wsypujemy budyń. Gotową masę serową wykładamy na ciasto kakaowe.
Wzory: ciasto należy delikatnie przemieszać widelcem – wtedy masa czekoladowa będzie ładnie przeplatać się z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Pieczenie: wstawiamy sernik Izaura do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do powolnego ostygnięcia. Po 20 min lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 20 min – wyjmujemy sernik na kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy na noc do lodówki.
Polewa czekoladowa: do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małej mocy palnika. Kruszymy czekoladę na mniejsze kawałki i roztapiamy w śmietance kremówce. Mieszamy do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę nakładamy na ostudzony sernik. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
- W czasie pieczenia sernika nie należy otwierać drzwiczek od piekarnika. Ważne jest stopniowe obniżanie temperatury w momencie, gdy ciasto jest już gotowe. Dzięki temu sernik Izaura nie opadnie.
- Blachę na ciasto możecie wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem, a następnie obsypać bułką tartą.
- Wiórki kokosowe można zastąpić płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
- Jeżeli wolicie słodką polewę, możecie ją przygotować z czekolady mlecznej.
- Do masy na ciasto kakaowe można dodać 2 łyżki cukru waniliowego.
- Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Pamiętajcie, aby przed włożeniem do lodówki przykryć je folią spożywczą.
Czarno–biały sernik Izaura w klasycznej wersji wyróżnia się słodko–deserowym smakiem. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owocowe akcenty. Poniżej nasze propozycje:
Zamiast polewy możecie położyć na wierzch kruszonkę czekoladową. Jak ją zrobić? Podobnie jak klasyczną kruszonkę, tylko z dodatkiem 20 g kakao. W misce łączymy cukier puder, mąkę, kakao i masło. Kruszonkę wstawiamy na 30 min do zamrażalnika, aby się schłodziła, więc warto ją przygotować jeszcze przed ucieraniem sera.
Gotową kruszonkę rozsypujemy na masę serową. W tym momencie nie potrzebujemy już polewy czekoladowej, a sernik Izaura z kruszonką również wygląda bardzo atrakcyjnie.
Nieudany wypiek wynika najczęściej z niestabilnej temperatury w piekarniku, o czym wspominaliśmy powyżej. Warto jednak w tym miejscu zrobić krótkie podsumowanie, aby mieć pewność, że wasz sernik Izaura po upieczeniu będzie równy i gładki. Należy pamiętać o trzech prostych rzeczach: