Czekolada w połączeniu z burakami? Zróbcie, spróbujcie - na pewno nie pożałujecie.
Składniki:
3 średnie buraki (ok. 30 dag)
3 duże jajka
30 dag cukru pudru
250 ml oleju roślinnego
7,5 dag kakao w proszku
25 dag mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
10 dag masła, ogrzanego do temperatury pokojowej
20 dag cukru pudru, przesianego + dodatkowo do oprószenia
2 i 1/2 łyżki kakao w proszku
2 łyżki zimnego mleka
6–8 świeżych fig
2 łyżki dżemu figowego
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka masła
Ciasto czekoladowo-buraczane z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Buraki gotujemy w skórce do miękkości.
Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
Dwie tortownice o śr. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem.
Jajka miksujemy z cukrem i olejem.
Dodajemy starte buraki i kakao, dokładnie mieszamy.
Wsypujemy, przesiewając mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Ciasto dzielimy na połowy i przekładamy do przygotowanych form.
Pieczemy przez ok. 35 min, aż będzie sprężyste w dotyku. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formach na 15 min, następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Na nadzienie:
masło ucieramy z cukrem i kakao, po czym skrapiamy mlekiem i dalej ucieramy na gładki krem (możemy ew. dodać trochę więcej mleka, jeśli konsystencja ma być luźniejsza).
Gdy ciasta są zupełnie zimne, układamy je płaską stroną do góry. Na jednym rozsmarowujemy krem i układamy kilka plasterków świeżych fig, a na drugim dżem figowy. Składamy razem.
Wierzch polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z masłem i układamy plastry świeżych fig.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017