Wyrazisty boczek w śniadaniowych muffinach chlebowych.
Składniki:
kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego
masło
kilkanaście plasterków wędzonego i parzonego boczku
6 jajek
chlust mleka
kilka łyżek startego żółtego sera do zapiekania
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
pęczek szczypiorku
Chlebowe muffiny z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Blachę do muffinków (z dużymi, szerokimi wgłębieniami) smarujemy cieniutko masłem.
Do każdego wgłębienia wkładamy po 2 kromki pieczywa, żeby ładnie wystawały ponad formę, ale też tak, żeby zakrywały dno (najlepiej je ugnieść wilgotnymi palcami), w środku wykładamy je dodatkowo plasterkami boczku (niech też ładnie wystają).
Jajka rozmącamy z mlekiem, serem i przyprawami do smaku, rozlewamy do chlebowych foremek. Zapiekamy ok. 10 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.