Chlebowe muffiny z boczkiem

Ocena:

4.47 (157)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Wyrazisty boczek w śniadaniowych muffinach chlebowych.

Składniki:

  • kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • masło
  • kilkanaście plasterków wędzonego i parzonego boczku
  • 6 jajek
  • chlust mleka
  • kilka łyżek startego żółtego sera do zapiekania
  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku

Chlebowe muffiny z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Blachę do muffinków (z dużymi, szerokimi wgłębieniami) smarujemy cieniutko masłem.
  • Do każdego wgłębienia wkładamy po 2 kromki pieczywa, żeby ładnie wystawały ponad formę, ale też tak, żeby zakrywały dno (najlepiej je ugnieść wilgotnymi palcami), w środku wykładamy je dodatkowo plasterkami boczku (niech też ładnie wystają).
  • Jajka rozmącamy z mlekiem, serem i przyprawami do smaku, rozlewamy do chlebowych foremek. Zapiekamy ok. 10 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Zobacz przepis na: muffiny wytrawne z cukinią, szynką i ziarnem quinoa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne