Chlebek naan

Ocena:

4.42 (184)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Chlebek naan to pieczywo pochodzące z kuchni indyjskiej. Pasuje idealnie do jednogarnkowych potraw, gulaszów, sałatek i oczywiście curry. Będzie idealny jako przekąska na imprezę, zamiast tradycyjnego pieczywa. Polecamy przyprawiać go w orientalny sposób. Warto sięgnąć po kumin, czarny sezam lub czarnuszkę, sprawdzi się też czosnek wyciśnięty przez praskę. Podajemy prosty i szybki przepis na chlebek naan.

Składniki:

  • mąka pszenna  350 g

  • woda  125 ml

  • jogurt naturalny  125 ml

  • drożdże  7 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • cukier  3 g

  • sól  3 g

Chlebek naan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: mieszamy suche składniki, w oddzielnej łączymy mokre (woda i mleko mogą być lekko podgrzane, ale nie muszą). Następnie do płynnych składników dosypujemy suche. Zagniatamy ciasto przez ok. 8 minut, aż będzie gładkie.

  • Krok 2:

    Wyrastanie ciasta: zagniecione ciasto smarujemy niewielką ilością oliwy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 30 minut, do 1 godziny.

  • Krok 3:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.

  • Krok 4:

    Formowanie chlebków: wyrośnięte ciasto dzielimy na 8–10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze lub większe. Należy rozwałkować je drewnianym wałkiem na cienkie placki. Mogą być podłużne lub okrągłe.

  • Krok 5:

    Pieczenie: używamy opcji grzania w trybie góra-dół. Chlebki naan wsadzamy do piekarnika na 8 minut.

Porady

  • Chlebek naan najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Ale można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Jeśli chcemy przechować indyjski chleb na kolejny posiłek, warto zawinąć go dokładnie folią aluminiową. W ten sposób zachowa świeżość na dłużej.
  • Jeśli nie mamy czasu na przygotowania, to możemy bez problemu kupić w sklepie gotowy chlebek naan. Sprawdzajmy tylko jego skład, ponieważ do wielu tego rodzaju produktów dodawane są konserwanty.
  • Ciasto można ogrzać w piekarniku - nagrzewamy go do 120°C, chlebek wkładamy do wyrośnięcia.
  • W przepisie używamy suchych drożdży, ale z powodzeniem sprawdzą się również świeże. Musimy jednak doliczyć jeszcze czas potrzebny na przygotowanie rozczynu i jego wyrośnięcie. Takie chlebki będą bardziej miękkie.
  • W Indiach chlebek naan formuje się w charakterystyczny kształt kropli wody. Oryginalnie wypiekany jest na kamieniu, wtedy staje się idealnie chrupiący. W naszych warunkach mamy do wyboru opcję pieczenia w piekarniku lub podgrzania na suchej patelni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chlebek naan bez drożdży

Chlebek naan można przygotować w wersji z drożdżami i to zarówno świeżymi, jak i suchymi, ale także bez nich. Jednak, żeby dobrze wyrosły trzeba je odrobinę spulchnić. Nadal mamy tu niewiele składników:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 125 ml wody,
  • 20 ml mleka,
  • 30 ml jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 5 g cukru,
  • 30 ml oliwy.

Oddzielnie mieszamy składniki mokre i suche. Łączymy je ze sobą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Po upływie tego czasu zagniatamy je jeszcze raz. I tym razem odstawiamy na ok. 2 godziny. Dalsze kroki przygotowania są takie same, jak podane w przepisie powyżej.

Dodatki do chlebka naan

Jest wiele wersji przygotowania indyjskiego chleba. Chodzi tu o dodatki, które zmieniają nieznacznie smak pieczywa. Posypujemy nimi wierzch lub smarujemy. Z czym można je zrobić?

  • z makiem,
  • białym sezamem,
  • czarnuszką,
  • czosnkiem, świeżym (przeciśniętym przez praskę, drobno posiekanym albo pokrojonym w plasterki) lub granulowanym,
  • masłem czosnkowym, smarujemy przed podaniem, ale może też zapiec razem z nim,
  • kolendrą,
  • kurkumą,
  • curry,
  • czarnym pieprzem,
  • oliwą - smarujemy niewielką ilością bezpośrednio przed podaniem.

Chlebki naan można zrobić również bez żadnego dodatku smakowego, zwłaszcza jeśli podajemy je do dań kuchni indyjskiej, które same w sobie są mocno aromatyczne. Jednak odpowiednio dobrane przyprawy dodatkowo podkreślą smak potraw, z którymi będzie serwowany.

Chlebek naan – z czym podawać?

Chlebek naan jest pieczywem pochodzącym z Indii, najlepiej znany jest w regionie Kaszmiru. Podawany jest do dań mięsnych np.: pieczonej jagnięciny, do dań warzywnych np.: sycącego curry z ciecierzycą albo z dipami lub pastami do pieczywa jako przekąska. Chlebek naan wyjątkowo dobrze smakuje z ostrymi przyprawami.

Używany jest zamiast sztućców i jako narzędzie do wyczyszczenia talerza z pysznego sosu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne