Chałwowiec

Ocena:

4.32 (190)

  • 1 godz. 30 min.
Biszkoptowe ciasto czekoladowe przekładane masą chałwową - pycha!

Składniki:

  • Ciasto: (blaszka 35x25)
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 budynie czekoladowe
  • Masa chałwowa:
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka miękkiego masła,
  • 3 szklanki mleka,
  • 350 g chałwy waniliowej,
  • + 50 g gorzkiej czekolady

Chałwowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy dodać proszek, mąkę i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec 30 min. w 160°C. Wystudzić. Górną część biszkoptu obskubać ze skórki. Ciasto przekroić na dwa blaty.
  • Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć, porcjami dodawać budyń i zmiksować. Chałwę pokroić na kawałki i miksować, aż nabierze konsystencji masła. Dodać do masy budyniowej i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto (2/3 masy pomiędzy blaty, 1/3 masy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne