Syrop z kwiatów czarnego bzu

Ocena:

4.44 (154)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma niezwykły smak i intensywny aromat kojarzący się z wiosną. Sezon na ten rarytas trwa krótko, dlatego trzeba się spieszyć ze zbieraniem białych baldachów. Przyrządzony z nich napój ma właściwości zdrowotne – warto mieć jego domową wersję na jesienne i zimowe dni. To świetna alternatywa dla produktu ze sklepu. Sprawdźcie, jak zrobić syrop z kwiatu czarnego bzu. Przepis jest bardzo prosty, chociaż czasochłonny.

Składniki:

  • czarny bez  40 szt.

  • cukier  1 kg

  • cytryna  2 szt.

  • woda  1.5 l

Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kwiaty bzu: rozkładamy na pergaminie i zostawiamy w cieple, żeby wyszły z nich owady. Oddzielamy kwiaty od łodyżek za pomocą nożyczek. Zalewamy je 1,5 l wrzątku. Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).   

  • Krok 2:

    Cytryny: wyciskamy z nich sok i przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek i miąższu. 

  • Krok 3:

    Syrop: kwiaty bzu odcedzamy i odciskamy. Płyn przelewamy do dużego garnka. Dodajemy do niego cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy go do wrzenia. Natychmiast przelewamy syrop z kwiatów czarnego bzu do butelek lub słoików.    

Porady

  • Wzmocnimy właściwości zdrowotne napoju, jeśli zrobimy syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem, który ma działanie bakteriobójcze i detoksykujące. 
  • Kwiaty bzu pojawiają się na krzewach pod koniec maja i w czerwcu. Najlepiej zbierać je rano, ale kiedy będą już suche, z terenów jak najbardziej oddalonych od dróg, pól uprawnych i terenów przemysłowych.  
  • Syrop z kwiatu czarnego bzu można przygotować również z sokiem z pomarańczy lub limonki. Warto je też wymieszać – będzie miał wtedy bardziej intensywny, cytrusowy smak. Ziołowy aromat nada mu natomiast świeża mięta lub bazylia. 
  • Osoby dbające o linię mogą przyrządzić syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru. Zamiast niego sprawdzi się ksylitol lub erytrol. Tak przygotowany sok będzie miał mniej kalorii i nie będzie powodował próchnicy zębów. 
  • Jeśli chcemy, żeby syrop przetrwał dłużej w spiżarce, zawekujmy słoiki. Po wyparzeniu ich i wlaniu do nich gorącego płynu zakręcamy je i stawiamy do góry nogami. Odwracamy je dopiero, kiedy syrop całkowicie wystygnie. Cukier jest naturalnym konserwantem, dlatego nie musimy ich dodatkowo pasteryzować.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Syrop z kwiatu czarnego bzu – jak stosować? 

Domowy syrop z kwiatów bzu (znany także pod nazwą bzianka) można pić bez rozcieńczania, jak lekarstwo, na łyżeczce. Poza tym pasuje do wszelkiego rodzaju napojów, takich jak: 

  • herbata – można go użyć zamiast cukru. Świetnie sprawdzi się do zimowego naparu z imbirem i cynamonem. Równie dobrze można zrobić dzięki niemu orzeźwiający napój na lato, taki jak mrożona zielona herbata
  • koktajl alkoholowy – na przykład na bazie ginu, w stylu Tom Collins lub bee’s knees
  • lemoniada – wystarczy rozcieńczyć syrop z kwiatów czarnego bzu wodą, przelać do dzbanka z lodem i udekorować cytryną lub limonką i miętą.  

Syrop z kwiatów czarnego bzu – właściwości 

Dawniej robiono z tej rośliny przede wszystkim napary i herbatki, które mają silne właściwości napotne i wykrztuśne. Zbijają też gorączkę, wzmacniają odporność oraz łagodzą podrażnienia i uszkodzenia błon śluzowych, które są otwartą bramą dla chorobotwórczych drobnoustrojów. Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci to świetne remedium na drobne przeziębienia i infekcje.    

Kwiaty bzu mają także działanie moczopędne, co ma znaczenie nie tylko w infekcjach pęcherza, ale także sprzyja oczyszczeniu i odtruciu organizmu. Są bogate w witaminę C i kwercetynę. Substancje te wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc je przed pękaniem, dzięki czemu zapobiegają występowaniu pajączków na skórze.  

Co można zrobić z kwiatów dzikiego bzu? 

Syrop z kwiatów bzu to pyszny i zdrowy dodatek do napojów, ale roślinę tę można wykorzystać także na inne sposoby. Oto kilka propozycji:   

  • Nalewka z kwiatów czarnego bzu – świetnie smakuje i ma moc właściwości leczniczych, chociaż potrafi też zawrócić w głowie. Zrobienie jej zajmuje około 3 miesięcy, ale efekt jest warty zachodu. 
  • Dekoracje do deserów – kwiaty sprawdzają się jako piękna, świeża ozdoba tortów, zwłaszcza białych. Dodają im lekkości i finezji. Syrop z bzu może wzbogacić każdy słodki krem lub masę do wypieków. Polecamy także nasączenie nim biszkoptu. 
  • Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – szybkie i proste danie sezonowe, które zaskoczy gości. Wystarczy zanurzyć baldachy w tempurze i usmażyć je na głębokim tłuszczu, a następnie posypać cukrem pudrem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne