Burgery ze słodkich ziemniaków z keczupem z żurawiny

Ocena:

4.51 (179)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Czy burger może być zdrowy? Tak! Pod warunkiem, że przygotujemy kotlety z warzyw zamiast mięsa, a keczup zastąpimy sosem z żurawiny.

Składniki:

  • Na keczup:
  • nieduża cebula
  • 25 dag świeżej żurawiny amerykańskiej
  • 5 dag cukru
  • 60 ml octu z czerwonego wina
  • mielony cynamon
  • pieprz cayenne
  • Na burgery:
  • 60 dag słodkich ziemniaków
  • 25 dag płatków owsianych instant
  • jajko
  • po 4 gałązki natki pietruszki i kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • opakowanie kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny amerykańskiej
  • kilka liści rzymskiej sałaty
  • 4 ciabatki
  • 8 plastrów sera halloumi do grillowania

Burgery ze słodkich ziemniaków z keczupem z żurawiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Robimy keczup: cebulę obieramy i siekamy
  • żurawinę amerykańską przebieramy i płuczemy
  • razem wkładamy do rondelka
  • podlewamy ok. 1/4 szklanki wody
  • dusimy ok. 15 min od zawrzenia. Żurawinę amerykańską i cebulę odcedzamy
  • mieszamy z cukrem
  • octem
  • szczyptą cynamonu i szczyptą cayenne. Dusimy ok. 10 min od zawrzenia
  • aż keczup ładnie zgęstnieje.
  • W międzyczasie obieramy
  • myjemy i drobno kroimy słodkie ziemniaki. Wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy ok. 20 min. Odcedzamy
  • osączamy
  • odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kremowy serek mieszamy z suszoną żurawiną amerykańską
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • wstawiamy do lodówki. Liście sałaty myjemy
  • osuszamy. Listki pietruszki i kolendry siekamy. Zimne słodkie ziemniaki ucieramy z połową płatków owsianych
  • jajkiem i ziołami
  • doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z masy formujemy owalne
  • spłaszczone burgery
  • obtaczamy w pozostałych płatkach i smażymy z obu stron na oleju
  • osączamy na papierze kuchennym. Na patelni przysmażamy ser halloumi (ok. 3 min). Ciabatki przecinamy na pół
  • na każdej połówce kładziemy po plastrze halloumi
  • na połowie – sałatę
  • burgera ze słodkich ziemniaków
  • polewamy keczupem z żurawiny amerykańskiej
  • składamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: różowe burgery z MasterChef Junior

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne