Bûche de Noël - francuska rolada

Ocena:

4.42 (188)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Bûche de Noël to rolada z ciasta biszkoptowego z pysznym, maślanym kremem. Kształtem przypomina polano, które dawnym zwyczajem rozpalano w kominku w wigilijny wieczór. Przepis pochodzi z Francji, a najstarsze wzmianki o nim znane są z regionu Poitou–Charentes z XIX wieku. Poniżej znajdziecie przepis na bûche de Noël z kremem czekoladowo–rumowym.

Składniki:

  • jajka  8 szt.

  • sól  2 g

  • cukier  150 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • mąka  100 g

  • skórka z cytryny  5

  • czekolada deserowa  250 g

  • masło  250 g

  • cukier puder  125 g

  • rum  200 ml

Bûche de noël - francuska rolada - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Biszkopt: najpierw sięgamy po jajka i do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy szczyptę soli, a następnie po łyżce dosypujemy cukier. Odkładamy mikser. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do ubitej piany z białek i mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy mąkę i skórkę cytrynową. Ostrożnie łączymy składniki łyżką, aby piana nie opadła.

  • Krok 2:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Masę na ciasto wykładamy na dużą płaską blachę o wymiarach 28×42 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 min, po czym przekładamy z blachy na papierze do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Krem czekoladowy: 200 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy czekoladę i rum. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 4:

    Zwijanie bûche de Noël: przestudzony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę. Wierzch smarujemy kremem (¼ kremu zostawiamy na później). Przy pomocy ściereczki zwijamy biszkopt w roladę. W miarę zwijania stopniowo wyciągamy ściereczkę spod ciasta.

  • Krok 5:

    Dekoracja: pozostały krem nakłady na wierzch rolady. Widelcem robimy podłużne bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Ścieramy pozostałą czekoladę (50 g) na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią bûche de Noël.

Porady

  • Kąpiel wodna to sposób gotowania na parze. Metalową miseczkę należy położyć na brzegach garnka z gotującą się wodą. Nie może ona dotykać powierzchni wody. Składniki umieszczone w miseczce podgrzewane są w ten sposób stopniowo, bez ryzyka przypalenia.
  • Do upieczenia biszkoptu na bûche de Noël idealne są oryginalne blaszki wsuwane bezpośrednio do piekarnika.
  • Krem do bûche de Noël możecie zrobić bez rumu – ucierając samo masło z cukrem czekoladą.
  • Masło do kremu musi mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kremy do bûche de Noël

Ważne jest to, aby ciasto kształtem przypominało pieniek drewna. Dlatego wierzch rolady pokrywa krem czekoladowy lub polewa. W środku można położyć różne kremy. Najbardziej popularne to:

  • krem czekoladowy – może być klasyczny, na bazie samej czekolady, z dodatkiem rumu (jak w naszym przepisie) lub czekoladowo–pomarańczowy. Popularny krem do bûche de Noël we Francji przygotowuje się z dodatkiem likieru pomarańczowego Grand Marnier,
  • krem waniliowy – zazwyczaj kiedy krem w bûche de Noël jest jasny, to biszkopt jest ciemny. Jeśli chcecie uzyskać taki efekt, do masy na ciasto dodajcie 3 łyżki kakao, 
  • krem orzechowy – na przykład z dodatkiem orzechów laskowych,
  • krem karmelowy – to z kolei wariant dla osób, które lubią bardziej słodkie ciasta.

Co znaczy bûche de Noël?

Dosłowne znaczenie bûche de Noël to „dziennik bożonarodzeniowy”. Jak już wspomnieliśmy, ciasto nawiązuje do zwyczaju palenia pieńka w kominku. Polano przynoszono wieczorem. Polewano je oliwą lub słodkim domowym winem. Czasem dekorowano je wstążkami, a następnie uroczyście rozpalano. Popiół z wypalenia pieńka miał strzec dom przed złymi duchami i piorunami.

Deser w kształcie pieńka jedzono od razu po pasterce, nawiązując do tradycji palenia drewna. Ciasto jest dziś popularne nie tylko we Francji, Belgii i Kanadzie, ale w całej Europie i USA.

Dekoracje do bûche de Noël

Ciasto bûche de Noël dekoruje się słodkimi figurkami grzybów, krasnoludków i choinek. Poniżej kilka propozycji:

  • bezowe grzybki – małe, okrągłe bezy świetnie imitują grzybowe kapelusze. Można je połączyć z nóżką za pomocą polewy czekoladowej. Ładnie wyglądają oprószone odrobiną kakao. Zobaczcie artykuł Marty Mrugacz o tym, jak zrobić bezę
  • świeża żurawina lub wiśnie w żelu – położone na wierzchu ciasta przypominają czerwone owoce ostrokrzewu,
  • marcepanowe listki,
  • płatki migdałów.

Aby deser bardziej przypominał pieniek, możecie odciąć fragment ciasta (ok. 7–10 cm) i przykleić z boku w formie sęka lub małej gałązki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne