Getty/iStock
4.49 (187)
Boczek z grilla marynowany w musztardzie, ketchupie i miodzie to wyjątkowa propozycja na przyjęcie w ogrodzie. Doskonale doprawione grubsze plastry mięsa są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Idealnie sprawdzą się w charakterze dania głównego lub bardziej konkretnej przekąski. Grillowany boczek możemy podać w towarzystwie sałat, warzyw, serów, frytek lub zapiekanych ziemniaków.
boczek 1 kg
czosnek 4 ząbki
olej 60 ml
papryka wędzona 5 g
słodka papryka 5 g
majeranek 5 g
miód 15 ml
ketchup 30 g
musztarda 30 g
sól 2 g
pieprz 2 g
Boczek: myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.
Przygotowanie marynaty: w dużej misce mieszamy olej z papryką wędzoną, słodką i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, ketchup i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Marynowanie mięsa: plastry boczku nacieramy dokładnie marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. 1 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
Grillowanie: zamarynowany boczek układamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy przez 15–25 min. Co kilka minut obracamy mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony.
Boczek z grilla jest gotowy: zarumienione plastry serwujemy z ulubionym sosem i dodatkami.
Porady
- Do marynowania możemy wykorzystać woreczek strunowy. W środku umieszczamy składniki na marynatę i plastry boczku. W zamkniętym woreczku dokładnie nacieramy mięso.
- Na grilla sprawdzi się zarówno surowy, parzony, jak i wędzony boczek. Surowy lepiej wypada w grubszych plastrach, które cudownie chłoną marynatę i doskonale przechodzą jej smakiem. Z kolei do przygotowania chrupiącego bekonu lepszy będzie wędzony lub parzony boczek, który często można już kupić w plastrach.
- Gdy planujemy podać grillowany boczek do sałatki, warto sięgnąć po parzone mięso – łatwiej jest pokroić je w cienkie plastry. Wtedy czas grillowania będzie krótszy. Przy mocno rozpalonym grillu wystarczą po 3–4 minuty opiekania z jednej i drugiej strony.
- Boczek na grilla warto zamarynować dzień wcześniej – po 12 godz. w lodówce mięso będzie o wiele bardziej aromatyczne i soczyste w środku.
- Marynatę do boczku z grilla możemy modyfikować według własnego uznania. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, warto dodać drobno posiekaną papryczkę chili lub pieprz cayenne. Z kolei, aby mięso było bardziej słone, możemy dodać odrobinę sosu sojowego.
- Grillowany boczek w całości? Świetny pomysł! Takie mięso będzie jeszcze bardziej miękkie i kruche w środku. Surowy boczek marynujemy dzień wcześniej. Grillujemy pod przykryciem przez ok. 30 min z jednej, a następnie 20–25 min z drugiej strony.
Spiralki z boczku na grilla możemy przygotować z surowego lub wędzonego mięsa. W pierwszym przypadku marynujemy mięso, a następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, tworząc świderki. Wędzony boczek nie potrzebuje marynaty, więc takie spiralki możemy od razu położyć na grillu, a po niecałych 5 min będą już ciepłe i chrupiące.
Do spiralek z grilla idealnie pasuje sos barbecue, grillowane sery i świeże sałatki, np. z młodego szpinaku.
Grillowane warzywa, owoce lub ser w boczku to świetna imprezowa przekąska. W cienkie plastry mięsa możemy zawinąć:
Popularnym daniem z grilla są szaszłyki z boczkiem – np. z cebulą i kolorową papryką.
Do grillowanego boczku świetnie sprawdzi się nie tylko sos barbecue, ale także:
Boczek z grilla upieczony w grubszych plastrach lub w całości doskonale sprawdzi się jako mięso na obiad. W charakterze dodatków możemy podać:
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.