iStock
4.52 (169)
Farsz do uszek z grzybów leśnych to klasyka sama w sobie, jest dużo bardziej aromatyczny niż ten z pieczarek. To tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznej wieczerzy. Nadaje smak całemu daniu. Można go przygotować zarówno z mrożonych grzybów, jak i suszonych, które wcześniej trzeba namoczyć. Niektórzy specjalnie jesienią wybierają się na grzyby do lasu po to, aby ususzyć je na farsz do uszek wigilijnych.
suszone grzyby 60 g
cebula 1 szt.
olej rzepakowy 50 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
żółtko 1 szt.
bułka tarta 15 g
Przygotowanie grzybów: suszone zalewamy zimną wodą i odstawiamy na min. 1 godzinę (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia grzybów).
Gotowanie: grzyby przekładamy do garnka razem z wodą. Gotujemy je pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15–20 min. Po tym czasie odstawiamy z kuchenki i odlewamy z nich wodę.
Smażenie: cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy ją przez ok. 5 min. Ugotowane grzyby kroimy w cienkie paseczki i smażymy razem z cebulą przez kolejne 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zagęszczanie: farsz do uszek jest już prawie gotowy. Gdy jest już zimny, dodajemy do niego żółtko i bułkę tartą. Mieszamy, łącząc składniki w jedną masę. Nakładamy łyżką na wycięte z ciasta krążki do uszek.
Porady
- Z tego przepisu zrobicie farsz, który starczy wam na uszka przygotowane z 500 g mąki.
- Grzyby można odstawić do namoczenia na całą noc. Wtedy mniej czasu zajmuje ugotowanie ich do miękkości.
- Wodę, którą należy odlać po gotowaniu grzybów, możecie wykorzystać do zup lub sosów.
- Jeśli chcecie, aby farsz do uszek był bardzo drobny, możecie go zblendować lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Uszka z farszem grzybowym lub mięsnym, a także uszka bez farszu pasują nie tylko do czerwonego barszczu na Wigilię. Są doskonałe do wszystkich zup zrobionych na bazie bulionu i z powodzeniem zastępują makaron. Najbardziej popularne rodzaje farszu to:
Farsz do uszek z grzybów leśnych pojawia się w wielu polskich przepisach. W podobny sposób zrobicie:
Większość potraw, które znajdują się na wigilijnym stole, ma swoją symbolikę – także grzyby. Są one kojarzone ze zdrowiem, siłą i wytrwałością. W zależności od regionu w polskich domach na Wigilię podaje się: