Farsz do uszek

Ocena:

4.52 (169)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Farsz do uszek z grzybów leśnych to klasyka sama w sobie, jest dużo bardziej aromatyczny niż ten z pieczarek. To tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznej wieczerzy. Nadaje smak całemu daniu. Można go przygotować zarówno z mrożonych grzybów, jak i suszonych, które wcześniej trzeba namoczyć. Niektórzy specjalnie jesienią wybierają się na grzyby do lasu po to, aby ususzyć je na farsz do uszek wigilijnych.

Składniki:

  • suszone grzyby  60 g

  • cebula  1 szt.

  • olej rzepakowy  50 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • żółtko  1 szt.

  • bułka tarta  15 g

Farsz do uszek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie grzybów: suszone zalewamy zimną wodą i odstawiamy na min. 1 godzinę (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia grzybów).

  • Krok 2:

    Gotowanie: grzyby przekładamy do garnka razem z wodą. Gotujemy je pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15–20 min. Po tym czasie odstawiamy z kuchenki i odlewamy z nich wodę.

  • Krok 3:

    Smażenie: cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy ją przez ok. 5 min. Ugotowane grzyby kroimy w cienkie paseczki i smażymy razem z cebulą przez kolejne 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Zagęszczanie: farsz do uszek jest już prawie gotowy. Gdy jest już zimny, dodajemy do niego żółtko i bułkę tartą. Mieszamy, łącząc składniki w jedną masę. Nakładamy łyżką na wycięte z ciasta krążki do uszek.

Porady

  • Z tego przepisu zrobicie farsz, który starczy wam na uszka przygotowane z 500 g mąki.
  • Grzyby można odstawić do namoczenia na całą noc. Wtedy mniej czasu zajmuje ugotowanie ich do miękkości.
  • Wodę, którą należy odlać po gotowaniu grzybów, możecie wykorzystać do zup lub sosów.
  • Jeśli chcecie, aby farsz do uszek był bardzo drobny, możecie go zblendować lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Farsz na uszka wigilijne i nie tylko

Uszka z farszem grzybowym lub mięsnym, a także uszka bez farszu pasują nie tylko do czerwonego barszczu na Wigilię. Są doskonałe do wszystkich zup zrobionych na bazie bulionu i z powodzeniem zastępują makaron. Najbardziej popularne rodzaje farszu to:

  • farsz do uszek z grzybami i kapustą – smażone na cebulce leśne grzyby należy zmieszać z gotowaną kiszoną kapustą,
  • farsz do uszek z pieczarkami – zawierają one dużo wody, więc potrzebujecie ich więcej niż suszonych grzybów. Na porcję uszek z 500 g mąki potrzebujecie ok. 500 g pieczarek,
  • farsz do uszek z mięsem – można go przygotować z mielonego mięsa wieprzowego lub z gotowanego mięsa kurczaka (np. z rosołu).

Do czego możecie wykorzystać farsz do uszek?

Farsz do uszek z grzybów leśnych pojawia się w wielu polskich przepisach. W podobny sposób zrobicie:

  • pierogi z kapustą i grzybami – robione są tak samo jak uszka, tylko są większe i mają inny kształt,
  • paszteciki – czyli pieczone minibułeczki. Tradycyjnie przygotowywane są z drożdżowego ciasta, ale możecie zrobić także pyszne paszteciki z ciasta francuskiego
  • krokiety – czyli faszerowane naleśniki smażone w panierce,
  • łazanki – makaron z kapustą i grzybami. W tym przypadku do farszu nie dodajemy jajka i bułki tartej.

Tradycyjne potrawy z grzybami na Wigilię

Większość potraw, które znajdują się na wigilijnym stole, ma swoją symbolikę – także grzyby. Są one kojarzone ze zdrowiem, siłą i wytrwałością. W zależności od regionu w polskich domach na Wigilię podaje się:

  • zupę grzybową,
  • barszcz grzybowy – tradycyjna potrawa z Podkarpacia,
  • kapustę z grzybami,
  • grzybówki – czyli pierożki drożdżowe z grzybami smażone w głębokim tłuszczu, znane z terenów Kresów Litewskich,
  • kotleciki z suszonych grzybów,
  • panierowane kapelusze prawdziwków – muszą być ususzone w całości.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne