Ciasto z musem truskawkowym

Ocena:

4.39 (198)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto z musem truskawkowym pięknie zaprezentuje się podczas wiosennych spotkań na świeżym powietrzu. Soczyście czerwona owocowa warstwa to znak rozpoznawczy tego przepisu. Spoczywa na kremie śmietankowym i puszystym, kakaowym biszkopcie. Ten deser na gorące dni jest wyrazisty w smaku, delikatnie słodki i orzeźwiający. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Sprawdźcie, jak zrobić lekki biszkopt z musem truskawkowym.  

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • cukier  150 g

  • mąka pszenna  100 g

  • kakao  20 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • olej  160 ml

  • galaretka  230 g

  • woda  700 ml

  • śmietana 30%  500 ml

  • cukier puder  30 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • truskawki  600 g

Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed tym, jak zaczniemy robić ciasto z musem truskawkowym, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kilka z nich odkładamy do dekoracji. 

  • Krok 2:

    Biszkopt: mąkę przesiewamy do osobnej miski z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, aż staną się blade i puszyste. Na niskich obrotach miksera dodajemy do nich cienkim strumieniem olej. Na koniec delikatnie łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami za pomocą szpatułki. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: przelewamy masę na biszkopt do foremki. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka, po czym wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. 

  • Krok 4:

    Krem: jedną truskawkową galaretkę (77 g) rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Ostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodajemy przestudzoną galaretkę. Wykładamy powstały w ten sposób krem na biszkopt. Wstawiamy ciasto do lodówki. 

  • Krok 5:

    Mus: dwie pozostałe galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy całkowicie. Owoce miksujemy za pomocą blendera na purée. Łączymy je z galaretką. Wylewamy na krem śmietanowy.  

  • Krok 6:

    Chłodzenie: wstawiamy biszkopt z musem truskawkowym do lodówki. Czekamy, aż ostatnia warstwa całkowicie stężeje. Potrwa to kilka godzin (czas na chłodzenie nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami. 

Porady

  • Jeśli uznamy, że jest taka potrzeba, możemy nasączyć biszkopt kakaowy na przykład słodką, czarną kawą lub likierem amaretto
  • Ciasto z musem truskawkowym możemy także zrobić na jasnym spodzie. Wystarczy, że pominiemy kakao. Osoby cierpiące na celiakię lub unikające produktów pszennych mogą przyrządzić biszkopt bezglutenowy. Powstaje na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. 
  • Poza sezonem letnim warto przyrządzić mus truskawkowy do tortu lub ciasta na bazie mrożonych owoców. Ponieważ mogą one zawierać więcej wody, konieczne może się okazać dodanie większej ilości galaretki lub żelatyny. 
  • Pamiętajmy, że śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona, zanim zaczniemy ją ubijać. Dzięki temu z łatwością stworzymy z niej gęsty krem. 
  • Zamiast cukru waniliowego warto użyć naturalnego aromatu. Najlepiej sprawdzi się domowa esencja waniliowa.    
  • Żeby biszkopt kakaowy do ciasta z musem truskawkowym był idealnie puszysty, nie wyjmujmy go od razu z piekarnika. Niech zostanie w cieple jeszcze przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Warto też upuścić foremkę ze świeżo upieczonym biszkoptem na podłogę z wysokości około 30 cm. Dzięki temu natychmiast pozbywamy się pęcherzyków powietrza.  
  • Mus truskawkowy do ciasta możemy połączyć z innymi owocami sezonowymi, na przykład malinami lub porzeczkami. Można go też wzbogacić ziołami, takimi jak mięta i bazylia. 
  • Żeby nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, ciasto z musem truskawkowym warto przyrządzić na raty. Jednego dnia można upiec spód, drugiego przygotować pozostałe warstwy, a dopiero na trzeci dzień podać dobrze schłodzony deser.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto z musem truskawkowym – inne warianty 

W naszym przepisie podpowiadamy, jak zrobić ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Nie jest to jednak jedyny pomysł na połączenie biszkoptu z kremem śmietanowym i owocami. Przekonajcie się sami, czym jeszcze warto się zainspirować: 

  • Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną z mascarpone – jasny biszkopt przykryty jest w tej wersji warstwą owocową, a na wierzchu spoczywa gęsty krem śmietankowy z dodatkiem włoskiego serka.  
  • Biszkopt z musem truskawkowym i bezą – to deser dla miłośników takich ciast jak malinowa chmurka. Mus owocowy pokrywa delikatna, lekka beza. 
  • Ciasto z musem truskawkowym i budyniem – krem z bitej śmietany zastępuje tutaj masa na bazie mleka, masła, mąki i żółtek. Można tez wykorzystać gotowy budyń waniliowy. 
  • Sernik z musem truskawkowym – właściwie wystarczy zamienić bitą śmietanę z galaretką truskawkową na prostą masę serową z wiaderka. Biszkopt warto zastąpić spodem z kruchych ciasteczek.   

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia 

Jedyna warstwa, która wymaga użycia piekarnika, to biszkopt kakaowy. Jeśli chcemy uprościć ciasto z musem truskawkowym, możemy je przyrządzić na: 

  • gotowym spodzie do tortu – w sklepach spożywczych często można dostać już upieczony biszkopt. Warto go użyć, gdy zależy nam na czasie lub nie mamy dostępu do piekarnika. Możemy dopasować go do własnych potrzeb poprzez nasączenie go ulubionym ponczem.  
  • biszkopcikach – te puszyste ciasteczka kojarzą się przede wszystkim z deserami takimi jak sernik na zimno lub tiramisu, ale sprawdzą się także do przyrządzenia ciasta z musem truskawkowym. Prostokątną foremkę najlepiej wyłożyć ciastkami typu lady fingers. 
  • kruchym cieście z herbatników – maślanych lub kakaowych. Trzeba je drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem, przycisnąć do dna foremki i dobrze schłodzić. 
  • spodzie z sucharków i nutelli – zamiast herbatników kruszymy sucharki, a masło zastępujemy popularnym kremem czekoladowym o smaku orzechów laskowych. To pomył dla prawdziwych łasuchów i entuzjastów czekoladowych przysmaków.      

Mus owocowy do ciasta lub tortu 

Najprostszy mus, który przydaje się do stworzenia deseru, składa się z przetartych lub zmiksowanych owoców i cukru. Taką miksturą możemy po prostu udekorować wierzch wypieku, rozprowadzając ją za pomocą wykałaczki i tworząc fantazyjne wzory. W ten sposób powstanie na przykład efektowny sernik z musem malinowym, który zachwyci wszystkich gości na niedzielnym podwieczorku. Jeśli pójdziemy o krok dalej i dodamy do zmiksowanych owoców żelatynę, galaretkę smakową lub śmietanę, powstanie zwarta warstwa ciasta lub tortu. Mus truskawkowy lub malinowy może ozdobić również mini serniczki na zimno, a nawet być deserem samym w sobie, zwłaszcza jeśli udekorujemy go bitą śmietaną i kawałkami świeżych owoców. Na przyjęciu w ogrodzie z pewności furorę zrobi efektowny tort biszkoptowy z truskawkami wypełniony musem śmietanowym i otoczony ciasteczkami. To świetny pomysł na wypiek urodzinowy.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne