Biszkopt z kremem

Ocena:

4.51 (167)

  • 25 min.
  • dla 10 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 15- 20 minut
Porcja: 390 kcal
Składniki na 10 porcji

Składniki:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 12,5 dag mąki
  • 80 dag jabłek
  • opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 400 ml soku jabłkowego
  • łyżka cukru
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Biszkopt z kremem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą na sztywno. Białka dodać do masy żółtkowo-cukrowej, wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.
  • ■ Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 15–20 min w temp. 180°C. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
  • ■ Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Budyń wymieszać z 4 łyżkami soku jabłkowego. Resztę soku wlać do garnka i zagotować. Dodać budyń, podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać kawałki jabłek, wymieszać, ostudzić.
  • ■ Biszkopt posmarować masą jabłkowo-budyniową. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ciasto ozdobić śmietaną i płatkami migdałowymi.
  • Jeśli chcesz sobie trochę ułatwić przygotowanie torciku – użyj gotowego spodu biszkoptowego dobrej jakości. Ciasto wciąż będzie pyszne.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne