Biszkopt z bezą

Ocena:

4.51 (177)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Kawowe pyszności na deser - warstwowy biszkopt z bezą. Kawę dodajemy zarówno do bezy, jak biszkoptu, nadzienia i lukru. Kawosze wprost pokochają ten wypiek!

Składniki:

  • białka  2 szt.

  • cukier puder  320 g

  • kawa rozpuszczalna  45 g

  • orzechy włoskie  25 g

  • masło  280 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka  175 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • kawa mielona  10 g

  • woda  30 ml

Biszkopt z bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Beza: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Kawę parzymy w trzech łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia granulek. Do bezy delikatnie dodajemy orzechy i po łyżeczce kawy. Odstawiamy.

  • Krok 2:

    Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C . Dwie tortownice o śr. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Resztę masła ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu dolewamy 2 łyżeczki płynnej kawy. Mieszaninę dzielimy na dwie foremki, do jednej wlewając jej trochę więcej.

  • Krok 3:

    Na wierzch formy, w której jest mniej ciasta, wykładamy bezę. Pieczemy ok. 20 min, wyższą wyjmujemy, a blat z bezą podpiekamy jeszcze przez 20 min w temp. 160°C. Po upieczeniu oba ciasta pozostawiamy w formie, po ostygnięciu wyjmujemy.

  • Krok 4:

    Nadzienie: masło ucieramy z cukrem na krem, dodając 2 łyżeczki naparu kawy. Lukier: cukier puder ucieramy z kawą, ew. możemy dolać odrobinę wody. Na wyższym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, przykrywamy blatem z bezą i skrapiamy ją przygotowanym lukrem kawowym.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: tort bezowy ombre

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne